Simona Mureșan, Director în cadrul FNGCIMM, a explicat de ce au existat neînțelegeri privind finanțările disponibile la început de an în programul Prima Casă. Domnia sa a afirmat la Digi 24 ca în acest an programul a căpătat noi valențe de finanțare. „Pe lângă fondurile rămase de anul trecut, finanțatorii mai au și programul Revolving. Pot să confirm că diferențele rămase neutilizate și cele 200 de milioane de lei se află la dispoziția finanțatorilor.”
În prezent, băncile lucrează cu fondurile din 2015. Alpha Bank își recalculează costurile.
Simona Mureșan: ”Atât legea dării în plată, cât și situația de la fond sunt doi poli fierbinți. Deși cele două programe au scop social, de fapt Prima Casă reprezintă un obstacol în calea aplicării legii dării în plată. Este firească îngrijorarea băncilor, paradigma creditării se va schimba. Finanțatorul la care vă referiți (n.r. – Alpha Bank) a retras oferta pentru a-și recalcula costurile. Nimeni nu se retrage din program, cerere există”.
„Resursele sunt undeva la jumătate față de anul trecut. Dacă ritmul se menține, probabil vom termina resursele în luna iulie”, a afirmat director executiv al Direcției de Strategii Programe Guvernamentale din cadrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, invitat la emisiunea „24 de minute”.
„Garanția minimă e pe undeva pe la 18.000 euro. Cred că jumătate din câți au fost anul trecut, vor accesa credite în acest an”.
Reprezentații BNR au cerut ca din proiectul legii dării în plată să fie exceptată Prima Casă.
Simona Mureșan: E o soluție firească. În alte condiții se va ajunge la lipsa de valori a garanției. Se va ajunge la o situație care nu poate fi acceptată, de compromitere a tuturor efectelor programului și nu are nimeni de câștigat. Amândouă programele au scop social. Primordial ar trebui să fie păstrarea locuinței, nu cred că vrea nimeni să predea locuința.
Se acordă credite cu garanția statului de 50%, care este garantată cu o ipotecă în proporție de 50%. Cealaltă jumătate este înscrisă în favoarea băncii. În ipoteza în care beneficiarul nu poate plăti, finanțatorul trece la exigibilitate anticipată. La 60 de zile de restanță, finanțatorul e îndreptățit să ceară executarea garanției”.