Programul ‘Prima Casă’ are prevăzut un plafon de două miliarde de lei pentru acest an şi el va continua, însă până la finele lunii februarie vom avea o formă modificată pentru a-l face mai social, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern”, a spus, duminică seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.ro
Întrebat care vor fi modificările aduse acestui program, şeful de la Finanţe a subliniat că acestea vor viza aspecte legate de suprafaţa casei sau de veniturile celor care vor să îl acceseze.
Prima Casă, un Program social prin modificarea suprafetei casei si a veniturilor mici
„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi…”, a adăugat Teodorovici.
Modificarea Programului Prima Casă vine după recomandarea CNSM din luna mai, 2018
Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială recomanda Guvernului, încă din data de 21 mai 2018, introducerea unor criterii sociale pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin programul “Prima Casă”.
Astfel, în urma dezbaterilor, a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, “Recomandarea CNSM nr. R/1/2018 referitoare la recalibrarea programului ‘Prima Casă’,, prin care se recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului ‘Prima Casă’ din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil”.
La finalul anului 2017, Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, declara că Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României analizează oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul “Prima Casă”.
“Programul Prima Casă a ajuns să domine piaţa ipotecară, însă nu este atributul statului să domine o piaţă care altfel are cerere şi ofertă semnificativă, deci ar trebui să funcţioneze fără intervenţia statului. Sunt idei şi sunt anumite lucruri care se analizează. Şi în cadrul Ministerului de Finanţe au fost discuţii, şi într-un grup de lucru împreună cu colegii de la Banca Naţională, ne uităm la anumiţi indicatori şi o să vedem dacă lucrurile vor duce la modificarea designului programului”, preciza Nanu.
Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului ‘Prima Casă’ în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei. De la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie 2018 numărul garanţiilor acordate era de 17.915, iar valoare totală a acestora de 1,7 miliarde lei. De asemenea, au fost înregistrate şi 6.494 promisiuni de garantare.