Guvernul va aloca 2,5 miliarde de lei in acest an pentru Programul Prima Casa, cu jumatate de miliard de lei mai mult decat in 2014. Asta inseamna ca romanii vor putea lua in 2015 aproximativ 30.000 de credite, fata de 25.000 cate au accesat in 2014. Primele dosare ar putea fi aprobate de luna viitoare, spun specialistii, care se asteapta ca Prima Casa sa aiba si mai mult succes, dupa ieftinirea creditelor.
Bancile vor putea da imprumuturi in valoare de 5 miliarde de lei, suficiente pentru aproximativ 30.000 de clienti
Romanii sunt incurajati de dobanzile tot mai mici, de pana in 5% pe an. Indicele ROBOR, in functie de care se calculeaza dobanda creditelor in lei, a scazut in ianuarie 2015 la 1,71 la suta, fata de 3,1%, cat era in septembrie 2014. Asta inseamna ca, la un credit de 56 de mii de euro (250.000 lei), scaderea acestui indicator aduce o rata cu 45 de euro mai mica.
Imprumuturile acordate prin programul Prima Casa au reprezentat mare parte din finantarile ipotecare acordate de banci, in ultimii cinci ani. Si raman solutia cea mai avantajoasa pentru tineri.
TOP 3 cele mai avantajoase credite Prima Casa din ianuarie 2015
In prezent, bancile ofera credite Prima Casa cu diferite facilitati: cu virare venit, cu asigurare de viata, etc. BankingNews.ro va prezinta ofertele “standard”, fara aceste facilitati, pentru a compara imprumuturi “identice” ca si oferta.
Unele banci ofera o dobanda diferita celor care isi fac o asigurare de viata si isi “aduc” la banca venitul, adica isi vor incasa salariul intr-un cont nou, deschis la banca ce acorda imprumutul. Acest lucru iti aduce o dobanda mai mica cu aproape 1 punct procentul si o rata usor modificata. Insa, unii clienti nu vor sa-si schimbe banca unde detin cardul de salariu, de multe ori aceasta decizie fiind doar optiunea angajatorului.
Pentru un credit (STANDARD) accesat prin programul Prima Casa, cu o valoare de 250.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, cele mai mici rate lunare le intalnim la CEC Bank, Banca Transilvania si Banca Romanesca.
TOP 3 credite Prima Casa
CEC Bank – rata lunara: 1140 lei / dobanda 3,61%
Banca Transilvania – 1150 lei, dobanda 3,70%
Banca Romanesca – rata lunara: 1193 lei/ dobanda 4,14%
„Greii” sistemului bancar merg pe fidelizare
Cele mai mari banci din sistem – BCR si BRD – ofera dobanzi mai bune decat cele prezentate mai sus, doar in varianta in care clientul alege sa-si mute veniturile incasate la banca care ii ofera imprumutul.
Spre exemplu, pentru acelasi tip de imprumut, dar cu veniturile „portate” la BRD, banca ofera o dobanda de 3,59% iar rata lunara va fi de 1.135 lei/ luna.
Si la BCR oferta este mai buna doar daca iti aduci veniturile la banca: dobanda va fi de 4% iar rata in acest caz este de 1.193 lei/luna.
* Toate calculele sunt orientative si sunt obtinute cu ajutorul calculatoarelor oferite de bancile analizate.