Ministerul Finantelor Publice propune o combinatie intre Programul Prima Masina si programul Rabla. Ce va insemna acest „amalgam”? Specialistii considera ca vom asista la o crestere a interesului pentru Programul Prima Masina. Tichetul valoric primit la casarea unei masini prin programul Rabla va putea fi folosit ca avans pentru un credit acordat prin programul Prima Masina. Un singur tichet „Rabla” va fi de ajuns pentru acoperirea avansului de 5% pentru creditele garantate de stat. Care se transforma intr-un avans mult mai mare. Deci un credit mai mic si implicit rate mai mici.
Folosirea unui voucher de 6.500 de lei prin programul Rabla ar reprezenta un avans de 13%.
Daca anul trecut beneficiarii trebuiau sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou, in noua formula propusa de Minister, avansul ajunge la 13%, datorita primei de casare obtinuta pentru o masina veche Rabla. In 2015, valoarea primei de casare a fost stabilita la 1.500 de euro.
Dupa un an in care programul Prima Masina a fost un fiasco, Ministerul pare ca a gasit calea spre succes. In anul 2016, plafonul garantiilor emise nu va depasi 100 de milioane de lei, fata de 350 de milioane lei in 2015.
In plus, prin legislatia aferenta s-a avut in vedere si minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul Programului Prima Masina (ROBOR la 6 luni, plus o marja de maximum 3% pe an), iar garantia statului ramane de maximum 50% din finantarea acordata.
ROBOR 6 luni= 1,32%+3%= rezulta o dobanda MAXIMA de 4,32%
Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi prevede ca persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism nou al carui pret de achizitie sa nu depaseasca suma de 50.000 de lei, fara TVA. (11.000 euro).
In plus, la data solicitarii creditului garantat, beneficiarul Programului are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.
Bancile pezente in programul Prima Masina si pot acorda credite in aceste conditii, sunt: BCR, Banca Transilvania, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing Romania IFN, Porsche Bank Romania, CREDITCOOP, IFN Comsig Leasing S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN S.A., Banca Romaneasca si Intesa SanPaolo Bank.
Potrivit MFP, prin autoturism nou se intelege un autovehicul definit conform OUG 27/2011 privind transporturile rutiere, produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 de lei, la care se adauga TVA dupa caz.
Pana la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garantii in valoare totala de 3,125 milioane de lei.
Gabriela DINU