„Pe langa Statele Unite care au devenit un producator atat de mare incat nu mai au nevoie sa importe titei din alta parte, Rusia pompeaza destul de mult, OPEC pompeaza mult. Evolutia de scadere a fost atat de importanta incat acum suntem sub minimele atinse in perioada crizei in 2008. Exista mai mult petrol decat se consuma”, declara Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
A urmat analiza Morgan Stanley.
Americanii spun ca daca dolarul american va continua sa se aprecieze, cotatia barilului de petrol va putea atinge pretul de 20 de dolari. „Avand in vedere continua apreciere a dolarului american, un scenariu de pret de 20-25 de dolari per baril este posibil datorita evolutiilor valutare. Dolarul american si factorii non-fundamentali continua sa influenteze pretul petrolului” considera analistii de la Morgan Stanley.
Americanii sunt de parere ca supraoferta mondiala de petrol este responsabila pentru revenirea cotatiei titeiului sub pragul de 60 de dolari per baril insa diferenta de la 55 pana la 30 de dolari se datoreaza in principal dolarului american.
Royal Bank of Scotland – RBS – a lansat luni o analiza mai pesimista.
Potrivit analizei RBS, pretul titeiului va continua sa scada odata depasita bariera tehnica de 34.40 dolari, cel mai probabil barilul urmand sa atinga un prag minim de 16 dolari, asa cum s-a mai intamplat in 1999, in timpul crizei din Asia de Est. Banca afirma ca OPEC pare incapabil sa raspunda incetinirii economice constante inregistrata de Asia, singura regiune care ar fi putut relansa cererea globala de petrol.
Ultima scadere de pana la 10 dolari s-a intamplat in timpul crizei financiare din Asia, din 1998.
Gabriela DINU