Pastram pozitia, dar schimbam directia, parca asa suna mesajele venite de la BNR! Guvernatorul BNR ne-a spus ca ” BNR nu si-a schimbat pozitia in privinta eliminarii clauzelor abuzive din contractele bancare.” Si nu stim la ce se refera…
Sa intelegem ca seful BNR a ramas politician si uita ce declara?
La aceasta declaratie? „Intr-un stat de drept, consumatorii care au semnat contractele de credit care contin clauze abuzive trebuie sa si le asume” sau la cea mai recenta, facuta intr-o conferinta de presa: „Pozitia BNR nu a fost impotriva clauzelor abuzive si a scoaterii lor din contractele de credit. si nici a mea, personal. Nu uitati ca acea lege privind clauzelor abuzive din anul 2000 (Legea 193/2000, n.r.) a fost semnata de mine, ca din 2007 sau 2008 incoace, noi, la BNR, am vorbit de multe ori de clauze abuzive”.
Sau cea in care ne spunea ca daca acceptam schimbarea tututor contractelor ce contin clauze abuzive, vom avea parte de instabiliate financiara?… Sau poate la declaratia in care ne explica ca aceste nereguli, nu sunt de competenta BNR?
BNR a fost la banci inca din 2009-2010 si le-a spus ca nu sunt in regula
In fine, dupa aceste declaratii, multe si diferite, mai aflam un amanunt, ce tine sa scoata in evidenta importanta BNR: banca centrala a verificat si a „tras de maneca bancile insa ele sunt neascultatoare!”
„Daca se dovedeste ca acolo erau lucruri ascunse, neclare, neprezentate, s-a sarit calul… De multe ori am aratat chiar noi, si Directia de reglementare si cea de supraveghere au mers la banci, prin 2009-2010, si au aratat ca unele lucruri nu sunt in regula”, a declarat Isarescu, referindu-se la clauzele abuzive din contractele de credit.
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca BNR nu si-a schimbat pozitia in privinta eliminarii clauzelor abuzive din contractele bancare. Judecatorii competenti ( sunt si unii incompetenti, se pare) sa le elimine cele care chiar sunt abuzive, dar cu gandul la deponenti.
„Nu suntem impotriva denuntarii clauzelor care se dovedesc abuzive. Atentie, sa vedem care sunt acelea, sa le judece tribunale care sunt competente, care inteleg lucrurile, sa nu se ajunga la aberatii de genul creditul in franci este ilegal pentru ca nu a prevazut nimeni ca se apreciaza francul elvetian si ajunge atat de tare si ca in loc de X platesti 2X rate”, spune Isarescu.