Ieri, 15 ianuarie 2017, debitorii cu credite în franci elveţieni au comemorat „criza francului”, dar şi moartea unor foşti clienţi care nu au mai făcut faţă presiunilor. Exact la împlinirea a doi ani de când cursul a ajuns la un nivel record, debitorii care încă detin credite in CHF, au înconjurat sediul Băncii Naţionale şi au aprins lumânări în memoria celor care s-au sinucis pentru că nu mai putut achita ratele.
Oamenii sunt nemulţumiţi si pentru că legea conversiei nu a intrat încă în vigoare, insă peste trei zile este aşteptată decizia Curţii Constituţionale.
Anul trecut, Parlamentul a votat o lege de conversie a creditelor în franci la cursul istoric de la data contractării creditului. Proiectul a fost atacat la Curte de Guvernul Cioloș. Executivul a precizat că susține conversia pentru românii aflaţi în dificultate, dar a spus că legea adoptată de Parlament ar putea fi speculată.
Miercuri, 18 ianurie, Curtea Constituţională va decide dacă legea conversiei creditelor în franci elveţieni respectă sau nu Constituţia.
„Conversia la cursul istoric este varianta cea mai corectă inclusiv pentru cei care au avut în decursul timpului anumite negocieri”, a explicat senatorul Daniel Zamfir, pentru postul Digi 24.
Miercuri, 18 ianurie, Curtea Constituţională va decide dacă legea conversiei creditelor în franci elveţieni respectă sau nu Constituţia.
In 15 ianuarie 2015, CHF a sarit “peste noapte” de la 3,74 lei, cat era miercuri, 14 ianuarie, la un curs de 4,3287 lei.
Banca Nationala a Elvetiei a decis in 15 ianurie 2015, sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.
SURSA FOTO: GCCC