Raiffeisen Bank România își consolidează poziția de lider în sustenabilitate și transparență, marcând al 16-lea an consecutiv de raportare non-financiară. În 2024, banca a accelerat tranziția către o economie verde, a depășit țintele interne de mediu și sociale și a investit peste 6,3 milioane de euro în comunități locale.
Banca a publicat o versiune simplificată a Declarației consolidate de durabilitate, în care oferă o imagine de ansamblu asupra performanței non-financiare a companiei și impactului economic, social și de mediu în anul 2024. Declarația integrală fost publicată în data de 28 martie 2025.
Zdenek Romanek: Fiecare pas pe care îl facem ne apropie de viziunea unei economii reziliente, capabilă să răspundă provocărilor viitorului
”Ca pionieri în domeniul raportării de sustenabilitate, marcăm al 16-lea an consecutiv de transparență în comunicarea rezultatelor noastre non-financiare. La Raiffeisen Bank România, integrăm principiile de sustenabilitate în strategia de afaceri și oferim soluții financiare care susțin atât activitatea economică profitabilă, cât și obiectivele de mediu și sociale.
Ne dorim ca fiecare pas pe care îl facem alături de colegii, clienții și partenerii noștri să ne apropie de viziunea unei economii reziliente, capabilă să răspundă provocărilor viitorului și împreună să contribuim la construirea unui model financiar competitiv pe termen lung.”, afirmă Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.
Angajamentul pentru susținerea tranziției către o economie verde și o comunitate sustenabilă
În ultimii doi ani, Raiffeisen Bank România și-a consolidat poziția de lider în domeniul sustenabilității prin actualizarea guvernanței de sustenabilitate, susținută de o politică și o strategie de ESG & sustenabilitate integratoare și dezvoltarea unei comunități specializate dedicate, reprezentate la nivelul tuturor segmentelor de business.
Roxana Barbato: Construim parteneriate solide pentru un viitor sustenabil
”Declarația de durabilitate reflectă maturizarea guvernanței noastre de sustenabilitate și prezintă rezultatele angajamentului nostru de a construi parteneriate solide pentru un viitor sustenabil. Trecerea la CSRD a însemnat un punct de inflexiune, transformând raportarea indicatorilor non-financiari într-un instrument de reziliență pentru organizația noastră – asigurând nu doar conformitatea, dar mai ales capacitatea de a identifica multiple oportunități de a evolua într-o economie transformată de provocările de mediu și sociale.” – Roxana Barbato, Director ESG & Sustenabilitate Raiffeisen Bank România.
Angajamentul pentru oferirea serviciilor și produselor bancare sigure și responsabile
Obiectivul pilonului de Bancher responsabil al strategiei este de a stimula dezvoltarea economică, luând în același timp în considerare aspectele climatice, de mediu și sociale în activitatea de finanțare.
În 2024, Raiffeisen Bank și-a setat obiectivul de reducere a intensității emisiilor de gaze cu efect de seră pentru portofoliul de credite acordate corporațiilor cu 21,6% până în 2030, aliniindu-se la strategia Raiffeisen Bank International de limitare a încălzirii globale și atingere a neutralității climatice până în 2050.
Anul trecut, obiectivele pentru portofoliul de clienți au fost atinse și depășite: finanțarea sustenabilă a reprezentat 24% din portofoliul de credite acordate clienților corporații, în timp ce 39% dintre creditele ipotecare noi au fost acordate pentru clădiri cu performanță energetică A sau superioară, ajungând astfel la 27% din total credite ipotecare. Volumul de finanțare ESG (vehicule electrice și echipamente fotovoltaice) pentru Raiffeisen Leasing România a reprezentat în 2024 aproximativ 11,5% din totalul portofoliului de leasing.
Promotor al finanțării sustenabile în România, banca a emis primele obligațiuni verzi în 2021 și primele obligațiuni sustenabile în 2022, ajungând la o valoarea totală de aproximativ 1 miliard de euro la sfârșitul anului 2024.
Impactul de mediu prin emisiunile de obligațiuni sustenabile măsoară 47.748 tone CO2 economisite anual prin portofoliul de credite verzi (clădiri verzi, transport ecologic și energie regenerabilă) și 56.107 MWh – producția anuală de energie electrică din energie solară fotovoltaică. Impactul social măsoară finanțarea a 3.293 IMM-uri în regiuni subdezvoltate care au creat locuri de muncă pentru 55.586 de persoane.
Banca promovează în mod activ familiarizarea clienților cu produsele și a serviciile financiare, înțelegerea acestora de către clienți și oferă expertiză bancară prin instrumente digitale inovatoare precum soluția interactivă Smart Finance, destinată atât persoanelor fizice cât și IMM-urilor. Soluția permite clienților să creeze simulări personalizate ale planurilor financiare bazate pe obiectivele, nevoile și preferințele individuale. Prin astfel de inițiative strategice, Raiffeisen Bank și-a propus un obiectiv ambițios, acela de a crește cu 400% (față de 2022) numărul clienților care accesează planuri financiare personale legate de pensii, asigurări și investiții până în 2030, comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2022.
Angajamentul pentru eficientizarea operațiunilor proprii
Cu o medie de peste 1 milion de carduri emise anual, banca intenționează să contribuie la un viitor mai durabil și se preocupă să reducă impactul operațiunilor sale asupra mediului prin utilizarea PVC-ului reciclat pentru noile carduri emise încă din 2022. În 2023, 20% din PVC-ul utilizat pentru carduri nou emise a fost PVC reciclat, iar în 2024 procentul de PVC reciclat utilizat pentru carduri nou emise a crescut la 99,93%, obiectivul de 90% fiind depășit.
În paralel, ca parte a strategiei sale de reducere a amprentei de carbon pentru operațiunile proprii, în 2024, 100% din cantitate de energie electrică achiziționată direct de către Bancă a fost energie electrică produsă din surse regenerabile, cu garanții de origine, depășindu-se și în acest caz obiectivul inițial de peste 90%.
Angajamentul pentru susținerea angajaților
Banca continuă să promoveze un mediu de lucru echitabil, incluziv și favorabil pentru toți angajații. Modelul de lucru flexibil, programele de wellness și abordarea holistică a managementului sănătății au sprijinit echilibrul dintre viața profesională și cea privată a angajaților.
Dezvoltarea personală a fost susținută pe parcursul anului 2024, oferind sesiuni de training celor peste 4.900 de angajați, cu o medie de 6,65 zile de instruire per angajat și planuri de dezvoltare individuală pentru tot personalul.
În 2024, programul de formare în retail ESG a atins o rată de promovare de 100%, cu peste 1.200 de angajați care au finalizat cu succes programul cu privire la principiile ESG și impactul acestora asupra serviciilor bancare de retail, permițându-le să îi asiste mai bine pe clienții băncii. De asemenea, a fost organizat un program amplu de training bazat pe metodologia Climate Fresk, unde aproximativ 60 de angajați din poziții cheie au participat la sesiuni interactive pentru a înțelege mai bine provocările climatice și impactul lor asupra activității bancare.
Implicarea în comunități
Investițiile totale din 2024 pentru sprijinirea comunităților, evaluate cu sprijinul metodologiei LBG, au depășit 6,3 milioane de euro, reprezentând o creștere de 1,5 ori față de anul precedent.
Banca a continuat să investească în dezvoltarea sustenabilă a comunităților, susținând 20 de ONG-uri prin Raiffeisen Comunități, cu granturi în valoare totală de 1 milion de euro și acces la mentorat specializat. Tot în 2024, au fost susținute inițiative majore, inclusiv construcția unui campus medical alături de Asociația Dăruiește Viață, atât printr-o sponsorizare de 1 milion de euro, cât și prin lansarea Cardului Galben care face Bine.
Raiffeisen Bank a continuat să susțină educația financiară și dezvoltarea competențelor prin colaborări de impact. Printre acestea s-au numărat campania de conștientizare privind recunoașterea și răspunsul la violența economică alături de Asociația ANAIS, dar și continuarea parteneriatului cu Junior Achievement pentru al 14-lea an pentru a susține educația financiară în școlile din România. În același timp, a promovat inovația și scalarea sustenabilă a business-urilor prin proiecte precum MoonshotX și Sustainability Inspiration Day.
Declarația integrală poate fi consultată AICI.