Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cel mai bun an de la inceputul crizei financiare pentru Raiffeisen Bank International
Distribuie
Notification Afișați mai multe
Cele mai recente știri
De ce merg românii la agenția bancară „de la colț” și ce caută consumatorul la banca sa
Stiri de top
UniCredit Foundation alocă României și Bulgariei 500.000 de euro pentru proiecte ce se adresează reducerii dezavantajelor educaționale
Stiri de top
Cristian Bichi, BNR: Disputa dintre bănci și ANPC se va soluționa în instanță. Cu cât mai repede cu atât mai bine pentru încrederea publicului în instituțiile statului
Opinii
Banca Transilvania lansează Premium Banking, servicii dedicate persoanelor cu economii sau investiții între 75.000 și 200.000 de euro la bancă
Stiri de top
BCR listează prima emisiune internaționala de euroobligatiuni verzi a unei bănci din România. Sergiu Manea: Listarea reprezintă angajamentul nostru de a susține dezvoltarea pieței locale, iar investițiile rămân prioritate strategică pentru noi
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Ne găsiți și pe
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > Cel mai bun an de la inceputul crizei financiare pentru Raiffeisen Bank International
Stiri pe scurt

Cel mai bun an de la inceputul crizei financiare pentru Raiffeisen Bank International

Cornel Dinu
Actualizat: 29/03/2012 13:28
Cornel Dinu 11 ani în urmă
Distribuie
Distribuie

Raiffeisen Bank International AG (RBI) a incheiat anul financiar 2011 cu un profit brut de 1.373 milioane euro, o crestere de aproximativ 7 procente fata de anul precedent, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

- Publicitate -

In ciuda conditiilor economice dificile, RBI a reusit sa obtina cel mai mare profit anual inainte de impozitare din 2008 incoace, de la inceputul crizei financiare. Rentabilitatea capitalului propriu inainte de impozitare a ramas neschimbata, la 13,7%.

„Am reusit din nou sa dovedim ca putem realiza profit, chiar daca ultimul an a fost unul foarte dificil pentru banci. Faptul ca am avut profit in fiecare trimestru de la inceputul crizei financiare demonstreaza taria orientarii noastre strategice catre Europa Centrala si de Est. Date fiind perspectivele macroeconomice mai bune pentru aceasta regiune, sunt increzator si in legatura cu 2012”, a spus Herbert Stepic, CEO al RBI.

Venit net din dobanzi mai mare, cheltuieli cu provizioanele mai mici

In 2011, venitul net din dobanzi al Raiffeisen Bank International s-a imbunatatit cu 3 procente, adica 89 milioane euro, ajungand la 3.667 milioane. Venitul net din comisioane a ramas la acelasi nivel ca in 2010, la 1.490 milioane euro, contribuind asadar cu 27% la venitul operational al bancii. Acesta – excluzand deprecierea fondului comercial – a crescut cu 1 procent, sau 72 milioane euro, pana la 5.475 milioane euro.

Venitul net din tranzactionare a crescut cu 11%, sau 35 milioane euro, pana la 363 milioane euro. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,7 procente fata de 2010, pana la 3.120 milioane euro. Pe de alta parte, cheltuielile nete cu provizioanele au scazut dramatic, cu circa 11 procente sau 131 milioane euro.

Raportul creditelor neperformante – proportia creditelor neperformante in portofoliul de credite – s-a imbunatatit pentru prima oara in ultimii ani, scazand cu circa 0,3 puncte procentuale pana la 8,6 procente.

Rezultatele au fost influentate de evenimente deosebite

Rezultatele pe 2011 ale RBI au fost afectate de cateva evenimente speciale. De exemplu, in ultimul trimestru al lui 2011, au fost necesare cheltuieli cu fondul comercial de circa 183 miliaone euro pentru subsidiara RBI din Ucraina.

Volatilitatea crescuta a pietelor financiare cauzata de criza datoriei suverane din Europa s-a reflectat in scaderera valorii participatiilor si a portofoliului de titluri financiare, precum si in diminuarea cu 278 milioane euro a venitului net din investitii financiare, pana la -141 milioane euro.

Fata de 2010, venitul net din instrumente derivate si pasive desemnate la valoarea justa a devenit pozitiv, ajungand la 413 milioane euro. Acest lucru s-a datorat partial cresterii de 258 milioane euro a venitului net din reevaluarea instrumentelor derivate, indeosebi multumita aplatizarii curbei randamentului incepand cu trimestrul doi.

In acelasi timp, valoarea pasivelor desemnate rezultate din emisiunile proprii a scazut ca urmare a largirii semnificative a activitatii de creditare a RBI, o consecinta a evolutiei pietelor de capital; acest fenoment a condus la o apreciere de 184 milioane euro.

Profitul consolidat al RBI a scazut cu circa 11 procente fata de 2010, ajungand la 968 milioane euro. Acest declin poate fi in mare parte atribuit impozitului pe profit amanat, care a condus in 2010 la o povara fiscala disproportionat de scazuta in conditiile unor evenimente deosebite.

Rata de adecvare a capitalului de baza creste pana la 9%

Rata de adecvare a capitalului de baza (neincluzand aici capitalul hibrid) s-a imbunatatit, ajungand la 9% fata de 8,9% cat era la sfarsitul lui 2010. La sfarsitul lui octombrie, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a stabilit un nivel-tinta al ratei de adecvare a capitalului de baza, asa cum il defineste ABE, de 9% pentru bancile sistemice in Europa.

In Austria, acest grup de banci include Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), ca institutie financiara supraordonata a Grupului RZB (Kreditinstitutsgruppe), al carui sub-grup principal este RBI.

Noua rata de adecvare minima a capitalului trebuie atinsa pana la 30 iunie 2012. Pornind de la bilantul contabil disponibil la 30 septembrie 2011, necesarul de capital estimat pentru Grupul RZB ajungea la 2,1 miliarde euro, conform standardelor si metodologiei ABE. Pentru a atinge acest nivel, RZB – incluzand RBI – a demarat circa 20 de proiecte menite sa genereze aproximativ 3 miliarde de euro.

Pana in prezent, Grupul RZB a implementat deja masuri in valoare de 1,9 miliarde euro, in timp ce alte 800 milioane euro sunt pe cale de a fi implementate, iar masurile pentru ultimele 300 de milioane sunt pregatite. La sfarsitul lui 2011, rata de adecvare a capitalului de baza a Grupului RZB era deja la 9,12 %, conform criteriilor Basel 2.5/CDR III.

Raportul credite/depozite se imbunatateste cu 9%, pana la 122%

Valoarea totala a activelor a crescut cu 12%, sau 15,8 miliarde de euro, de la inceputul lui 2011, ajungand la 147 miliarde euro. Creditele dupa provizionare au crescut cu 5,6 miliarde. Depozitele au crescut cu 9,1 miliarde, in principal multumita companiilor si institutiilor (6,3 miliarde euro), dar si a clientilor persoane fizice (3,3 miliarde euro).

Raportul credite/depozite s-a imbunatatit cu 9 puncte procentuale fata de sfarsitul lui 2010, ajungand la 122 procente. Numarul total de agentii ale bancii a scazut cu 33 in 2011, ajungand la 2.928. In total, RBI deservea la sfarsitul anului trecut 13,8 milioane de clienti. RBI avea 59,261 angajati, o reducere de 0,9 procente fata de anul precedent.

Conditii economice mai bune in Europa Centrala si de Est

Previziunile actuale ale Raiffeisen Research sugereaza ca urmeaza o imbunatatire a situatiei economice in Europa Centrala si de Est. Raiffeisen Research se asteapta ca regiunea sa cunoasca o crestere a PIB-ului de 2,6 procente in 2012. Aceasta rata de crestere ar fi cu 3 puncte procentuale mai mare decat cea asteptata pentru zona euro.

Informatiile actuale sugereaza de asemenea ca, desi este posibila o temperare a cresterii volumului de credite in Europa Centrala si de Est, aceasta crestere ramane in continuare considerabil mai ridicata decat in zona euro.

Previziunile actuale pentru 2012 plaseaza cresterea volumului de credite in undeva intre 5 si 10 procente pentru Europa Centrala si regiunea Comunitatii Statelor Independente, si al 1-3 procente pentru Europa de Sud-Est.

Pentru 2012, RBI se asteapta la un volum stabil al operatiunilor sale din cauza conditiilor economice dificile si a cerintelor legislative restrictive. In ciuda previziunilor precaute de crestere economica, RBI se asteapta la o stabilizare a cheltuielilor cu provizioanele, precum si la o crestere marginala a volumelor creditelor neperformante.

In acest context, RBI tinteste o rentabilitate a capitalului propriu inainte de impozitare de circa 15% pe termen mediu, incluzand aici achizitia Polbank. Acest calcul nu include orice posibila achizitie viitoare, cresterile de capital sau alte cerinte legislative neasteptate.

You Might Also Like

Profitul Raiffeisen Bank International a crescut cu 49% în primul trimestru

CEC Bank a atras cu succes peste 119 milioane de euro de pe piețele internaționale, printr-o nouă emisiune de obligațiuni eligibile MREL. Bogdan Neacșu: Vom continua și în acest an să urmărim planurile de creștere și de atragere de resurse și capital pentru a finanța economia românească

Ministerul Finanţelor va împrumuta până la 4 miliarde de dolari de pe pieţele externe. Ce bănci vor administra emisiunile

Băncile internaționale au o expunere pe Rusia de aproximativ 120 de miliarde dolari. Pentru zona CEE, expunerea băncilor este de 9%. Vezi LISTA

Ce sancțiuni au adoptat guvernele lumii împotriva Rusiei: Biden pune la colț două bănci, Boris Johnson plusează la cinci, UE impune limite. Ce bănci europene au expunere la piața rusească

TAGGED: Raiffeisen Bank International
Cornel Dinu 29/03/2012
Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
De Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Articolul precedent MasterCard introduce un nou instrument care estimeaza potentialul de frauda
Articolul următor BNR a facut un profit de cinci ori mai mic decat anul trecut
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
- Publicitate -
Ad image

Alte articole

Profitul Raiffeisen Bank International a crescut cu 49% în primul trimestru

o lună în urmă

CEC Bank a atras cu succes peste 119 milioane de euro de pe piețele internaționale, printr-o nouă emisiune de obligațiuni eligibile MREL. Bogdan Neacșu: Vom continua și în acest an să urmărim planurile de creștere și de atragere de resurse și capital pentru a finanța economia românească

4 luni în urmă

Ministerul Finanţelor va împrumuta până la 4 miliarde de dolari de pe pieţele externe. Ce bănci vor administra emisiunile

5 luni în urmă

Băncile internaționale au o expunere pe Rusia de aproximativ 120 de miliarde dolari. Pentru zona CEE, expunerea băncilor este de 9%. Vezi LISTA

1 an în urmă

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?