Raiffeisen Bank Internaţional va fi prima bancă care va adnota statul român în problema legii dării în plată, în cadrul căruia va cere modificarea legii, astfel încât să nu mai ameninţe siguranţa investiţiilor băncii în România. Tara noastră a semnat tratate bilaterale prin care asigură protecţia investiţiilor străine care în prezent nu sunt respectate. Raiffeisen Bank urmează să se plângă că legea menţionată ignoră tratatele bilaterale, prin încălcarea dreptului la proprietate, au precizat surse bancare pentru www.economica.net.
Statul român va primi un termen până la care să modifice legea. Dacă această atenţionarea publică nu va duce la modificarea actului normativ, vor urma procese în lanţ în tribunalele internaţionale din partea Raiffeisen Bank Internaţional/ Raiffeisen Bank România.
În 15 decembrie 2015, şefii a patru bănci prezente in România au avertizat că vor urma procese internaţionale. Andreas Treichl, CEO al Erste Group, Carlo Vivaldi, Sef al Diviziei Europa Centrala si de Est a Unicredit Group, Frederic Oudea, presedinte al Federeatiei Europene a Bancilor si CEO al Societe Generale si de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, banca-mama a Raiffeisen din România i-au scris Preşedintelui Iohannis.
În scrisoarea obţinută de HotNews.ro, şefii celor patru bănci îi solicitau Preşedintelui să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizand practic România ca pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internationale şi în plan european.
La cateva zile de la publicarea rezultatelor sucursalei din România, banca-mamă din Austria decide să riposteze
Raiffeisen Bank a publicat rezultatele finaciare din primele sase luni. Banca anunţă un profit net de 36 milioane euro în prima jumatate a anului 2016, în scădere faţa de 48 milioane euro în aceeasi perioadă din 2015, minus 25%, cele mai slabe din 2009 încoace. „Rezultatele au fost afectate în principal de două evenimente nerecurente: 42,5 milioane euro provizioane pentru pierderi posibile în urma intrarii în vigoare a legii dării în plată” au explicat reprezentanţii băncii.
Acest declin a obligat banca să constituie provizioane. Şi să riposteze. Acest demers împotriva statului român poate duce la plăţi importante către Raiffeisen Bank (si alte bănci, dacă se decid sa actioneze în grup). Eventualele despăgubiri vor fi plătite de la bugetul de stat.