Majorarea capitalului, atunci cand se vor imbunatati conditiile de pe pietele financiare, ar putea sa reprezinte pentru Raiffeisen Bank International (RBI) o modalitate de achitare a ajutorului obtinut de la statul austriac in timpul crizei financiare din 2008-2009, a declarat, ieri, Herbert Stepic, directorul general al bancii austriece, intr-un interviu acordat revistei „Profil”, potrivit Agerpres. Declaratiile lui Herbert Stepic reafirma pozitia RBI ca o emisiune de actiuni cu drept de subscriere ar putea fi un posibil mod prin care al trei-lea mare creditor din Europa de Est isi va majora capitalul si va putea indeplini noile reglementari.
Seful RBI sustine ca noile reglementari, potrivit carora bancile europene trebuie sa ajunga la un indicator de capital Core Tier-1 de 9% pana la sfarsitul lunii iunie, solicita practic fiecarei banci din Europa sa-si majoreze rapid capitalul, intr-o perioada in care este dificil sa gasesti bani pe piete in conditii rezonabile. Domnia sa a precizat: „Dar ma astept sa vedem curand preturi normale ale valorii companiilor. O majorare de capital ar putea reprezenta de asemenea o posibila optiune in functie de evolutia pietelor. si apoi vom achita ajutorul de stat”.
Un purtator de cuvant al RBI a explicat ca majorarea capitalului nu reprezinta o preconditie pentru achitarea ajutorului de stat primit de banca austriaca si nu exista o legatura automata intre cele doua chestiuni.
In timpul crizei financiare, statul austriac a acordat Raiffeisen Bank un ajutor de 1,75 miliarde de euro, iar Erste a primit 1,2 miliarde de euro. Oesterreichische Volksbanken AG nu a reusit sa achite la timp un miliard de euro din ajutorul primit de la stat, iar Austria are dreptul, in prezent, sa nationalizeze banca dar nu pare dornica sa o faca.
Raiffeisen are nevoie de o majorare a capitalului de 2,1 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) pentru a ajunge la un indicator de capital Core Tier-1 de 9% pana la finele lunii iunie 2012, conform datelor Autoritatii Bancare Europeane (EBA). Grupul bancar austriac a anuntat recent ca per total va genera trei miliarde de euro fara sa apeleze la nici un ajutor de la stat, peste cei 2,1 miliarde de euro solicitati de EBA, si echivalentul unui indicator de capital Core Tier-1 de 9,4% in trimestrul doi din acest an.