Romania are un nou guvern care isi propune sa traga mai multi bani europeni, sa se incadereze in tintele acordului cu creditorii internationali, sa investeasca in infrastructura si creasca salariile bugetarilor si pensiile, daca vor fi bani. Care sunt provocarile noului guvern si ce ar trebui sa faca acesta in vizuinea bancherilor. Si are sau nu timp sa actioneze? Ce zic bancherii ca ar trebui sa faca noul guvern:
Eugen Sinca – Analist Cercetare Macro BCR
Imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pentru sustinerea cresterii economice intr-un an in care fluxurile externe de capital privat, dar si resursele bugetare nationale destinate investitiilor vor fi destul de reduse. O absorbtie buna a fondurilor europene in prezent poate sustine si cresterea economica din urmatorii ani, prin stimularea productivitatii totale. Dupa cum am vazut si din rezultatele provizorii ale recensamantului, Romania nu se poate baza pe avansul numarului de locuitori in scopul sustinerii cresterii economice si de aceea devine absolut necesara cresterea productivitatii si a capitalului.
Tot in contextul sustinerii cresterii economice, o alta provocare este accelerarea programului de listari ale unor intreprinderi de stat pe bursa care va pune Romania pe un loc de frunte pe harta investitorilor straini.
Florian Libocor – economist-sef BRD
Recastigarea increderii populatiei in actul de guvernare.
Accelerarea investitiilor si a reformelor in invatamant si sanatate
Respectarea acordului cu institutiile internationale si conlucrarea stransa cu Banca Nationala.
Dan Bucsa – economist-sef UniCredit tiriac Bank
Atingerea tintei de deficit bugetar
Rezistenta la presiunile populiste venite din partea politicienilor aflati in campanie electorala
Finantarea datoriei publice
Melania Hancila – economist-sef Volksbank
Stimularea economiei romanesti pentru mentinerea cresterii pozitive si crearea de noi locuri de munca in sectorul privat
Eficientizarea sectorului public prin reducerea birocratiei si arieratelor companiilor de stat
Respectarea angajamentelor fata de organismele internationale.
Ce masuri ar trebui sa ia rapid si care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile acestuia?
Sinca
Daca ar fi sa identificam o alta prioritate, aceasta ar fi cu siguranta agricultura. Impulsionarea comasarii terenurilor agricole, sprijinirea formarii unor asociatii de producatori sau de distribuitori de produse agricole locale, programe inteligente de retentie a tinerilor specialisti in lumea satelor (medici, ingineri, profesori) sunt doar cateva domenii pe care statul poate interveni. Romania, o tara ce poate hrani 80 de milioane de locuitori, are astfel sansa de a deveni un exportator net de produse agricole si alimente pe o piata globala ce va cunoaste, in mod cert, cresteri de preturi pe termen lung.
Libocor
Eficientizarea fiscalitatii (reducerea numarului de taxe, largirea bazei de impozitare si imbunatatirea consistenta a procesului de colectare a veniturilor). Prospectarea unor noi piete de desfacere (ar fi intelept ca expunerea pe pietele de desfacere externe sa fie echilibrata si pietele traditionale sa nu fie ignorate). Eficientizarea proceselor de absorbtie a fondurilor europene
Bucsa
Continuarea reformelor structurale care sa permita cresterea eficientei economice prin reducerea birocratiei in ceea ce priveste deschiderea si operarea firmelor, reducerea pierderilor in sectorul public prin reorganizari, reduceri de personal si eliminarea firmelor-capusa din industrie si energie, incurajarea competitiei si sprijinirea dezvoltarii pietei locale de capital.
Hancila
Reducerea evaziunii fiscale si cresterea gradului de colectare a taxelor, cresterea eficientei cheltuirii banilor publici si directionarea unei parti cat mai mari catre investitiile publice cu valoare adaugata ridicata, progrese semnificative in absortia banilor europeni, reforma radicala a sistemului de sanatate, programe de stimulare a antreprenoriatului si a IMM-urilor, politici eficiente de sprijinire a exportatorilor si de diversificare a pietelor de export.
Credeti ca are timp sa faca ceva pana la alegeri?
Libocor
Dificil de realizat in actualul context, insa nu imposibil.
Bucsa
Guvernul va avea foarte putin timp pana la alegeri, mai ales ca multi dintre noii ministri vor avea nevoie de cateva luni pentru a se familiariza cu noua pozitie.
Hancila
Intr-adevar nu mai au foarte mult timp la dispozitie pana la alegeri, insa eficienta si profesionalismul unui guvern se dovedesc prin rapiditatea de a lua si implementa decizii cu impact real asupra economiei si prin ameliorarea mediului de afaceri. Sunt de parere ca membrii executivului care se vor remarca prin rezultate pozitive in aceste vremuri agitate vor face cariera politica si se vor regasi si in componenta guvernelor viitoare.