Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Raluca Andreica, Patria Credit, explică cum a performat, în pandemie, microfinanțarea micilor agricultori în condițiile în care în mediul rural digitalizarea este un basm: ”Am finanțat oameni, nu hârtii”. Iliuță Jitaru: ”Noi facem banking-ul fără cravată”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Raluca Andreica, Patria Credit, explică cum a performat, în pandemie, microfinanțarea micilor agricultori în condițiile în care în mediul rural digitalizarea este un basm: ”Am finanțat oameni, nu hârtii”. Iliuță Jitaru: ”Noi facem banking-ul fără cravată”
Stiri de top

Raluca Andreica, Patria Credit, explică cum a performat, în pandemie, microfinanțarea micilor agricultori în condițiile în care în mediul rural digitalizarea este un basm: ”Am finanțat oameni, nu hârtii”. Iliuță Jitaru: ”Noi facem banking-ul fără cravată”

Cornel Dinu
Last updated: 02/06/2021 13:39
Cornel Dinu 4 ani ago
Share
Raluca Andreica, Patria Credit: ”Reușim să îi finanțăm pe cei care nu sunt interesanți pentru bănci”
SHARE
Raluca Andreica, Patria Credit: ”Reușim să îi finanțăm pe cei care nu sunt interesanți pentru bănci”

Raluca Andreica, director general Patria Credit, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă online despre provocările cu care s-a confruntat activitatea de microfinanțare în anul pandemiei, când distanțarea socială a fost cuvântul de ordine. ”Ne-am speriat și noi la început când a fost instituită starea de urgență, pentru ca nu puteam discuta cu clienții decât telefonic. Noi, la Patria Credit, eram obișnuiți cu interacțiunea permanentă cu proprii clienți. Cum digitalizarea din mediul rural este un basm, a trebuit să găsim soluții pentru a putea comunica cu micii agricultori care aveau nevoie de finanțare”, a menționat Raluca Andreica.

Concret, instituția financiară nebancară a intensificat vizitele consultanților de credit la domiciliul legumitorilor de la sate pentru a evalua cererile de finanțare și totodată pentru a colecta documentele necesare dosarului de credit. De asemenea, Patria Credit a instalat în anumite zone rurale cutii poștale unde mici agricultori își puteau depune actele solicitate pentru a susține cererea de finanțare. ”Am încercat să aflăm cum putem comunica mai bine, însă am aflat că numai 5% dintre acești mici agricultori aveau email. Cam acesta este gradul de digitalizare în mediul rural. I-am rugat să-și facă email pentru a putea ține legătura cu ei. Totuși, chiar dacă vorbim despre un nivel precar al digitalizării, de puține documente contabile elaborate, am constatat că acești oameni sunt buni platnici”, a completat Raluca Andreica.

„Mergem noi la ei, pe câmp, în solar, cu cizmele de cauciuc în portbagaj. Angajații noștri sunt oamenii locului, gospodari ai satului, bine ancorați în comunitate. Noi chiar finanțăm oamenii, nu hârtiile. Ne uităm la o afacere în contextul social și familial – cum cheltuiește persoana respectivă, pe ce cheltuiește, ce bunuri are în gospodărie, facem o evaluare personalizată. Legumicultorii nu țin contabilitatea pe calculator, iar bugetul afacerii și cel al familiei se confundă adesea. Nu punem o grilă în care trebuie să se încadreze cei finanțați. Astfel, reușim să îi finanțăm pe cei care nu sunt interesanți pentru bănci”, a explicat Raluca Andreica.

Clientul este un gospodar harnic care dezvoltă un mic business pentru a-și asigura un trai mai bun și tocmai de aceea acest tip de clienți implică riscuri prea mari pentru bancheri, a declarat la rândul său Iliuță Jitaru, director vânzări Patria Credit. ”Mie îmi place să spun că facem bankingul fără cravată. Vorbim aceeași limbă cu clienții noștri, le cunoaștem problemele, știm care sunt provocările lor și ne-am adaptat oferta astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor micilor agricultori. Dosarul de credit este subțire, dacă ar fi să numărăm nu am avea mai mult de 10 documente. Clienții noștri sunt mai greu bancabili, nu au suficiente garanții sau suficiente documente contabile care să ofere o imagine clară asupra balanței de venituri și cheltuieli. Am corelat caracteristicile microfinanțărilor cu specificul micilor agricultori. Spre exemplu, rambursarea creditelor se face conform unui grafic care stipuleaza plăți numai în perioadele în care știm că aceștia urmează să aibă încasări”, a evidențiat Iliuță Jitaru.

Micul agrocultor finanțat de Patria Credit în 2020 este legumicultor, locuiește în mediul rural din Muntenia și ia credite între 5.000 și 25.000 de euro, pe care îi alocă pentru investiții. Acesta este profilul clientului, conform datelor statistice ale portofoliului Patria Credit. 67% dintre clienți provin din Muntenia, 23% din Moldova, 9% din Ardeal și doar 1% din Dobrogea. 90% dintre clienți sunt producători agricoli individuali și 5% sunt încorporați (au o companie – PFA, II, SRL), în timp ce 10% sunt microîntreprinderi. Dintre producătorii agricoli care au apelat la credite anul trecut, mai bine de jumătate (56%) cultivă legume. Producătorii de cereale (21%) sunt pe locul al doilea, iar următorii ca pondere sunt crescătorii de animale (18%). 3% dintre clienți dețin ferme mixte și 2% se ocupă de pomicultură sau alte tipuri de fructe.

„2020 a fost un an bun deopotrivă pentru legumicultură și pentru finanțarea producătorilor locali. Legumicultorii au dus-o, paradoxal, mai bine ca urmare a pandemiei, deoarece au avut piață de desfacere pe fondul reducerii consumului din importuri. Iar noi am înregistrat creșteri de portofoliu și de vânzări (de la un portofoliu de 16,6 milioane de euro la sfârșitul lui 2019 la 21,2 milioane de euro la sfârșitul anului 2020). Conform rezultatelor preliminare, în curs de auditare, profitul net a crescut cu 33% față de anul anterior, de la 841.000 de euro la 1,12 milioane de euro. Iar numărul creditelor pentru care s-au depus cereri de amânare la plata ratelor în baza OUG 37 a fost foarte mic: am înregistrat doar 74 de credite cu rate amânate și doar 15 restante”, a detaliat cifrele din bilanțul pe 2020 directorul general Patria Credit.

Opt din zece clienți ai Patria Credit alocă banii împrumutați pentru investiții, 9% dintre ei îi folosesc drept capital de lucru, iar 11%, pentru ambele destinații.
În 2020, cei mai mulți dintre clienții Patria Credit – aproape jumătate (43%) – au accesat credite cu valori cuprinse între 5.000 și 15.000 de euro, aproape o cincime (17%) au avut credite de sub 5.000 de euro, 20% dintre ei au avut nevoie de sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de euro, iar alți 20% au accesat credite de peste 25.000 de euro.

Analiza riscului și aprobarea creditului la Patria Credit respectă tiparele microcreditării: clienții primesc suma solicitată fără a fi nevoiți să facă un dosar stufos, fără garanții clasice cerute pe un flux standard de bancă, tehnologia de creditare specifică având la bază o analiză personalizată a bugetului fermierului, tipul de cultură și ciclul de producție.

Pentru a putea acorda credite fără garanții, instituția de microcreditare a semnat parteneriate prin care riscurile sunt preluate de parteneri instituționali sau finanțatori precum Fondul European de Investiții (FEI), Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE) sau parteneri locali, precum FGCR (Fondul de garantare a creditului rural). Ca urmare a acestor parteneriate au apărut produse noi de microcreditare, precum creditul pentru afacerile mici sau EaSI (finanțare cu 90% garanție europeană) sau Tomatina (credit-punte pentru subvenția din programul de sprijin pentru producătorii de roșii).

În 2021, instituția de microcreditare își propune să continue procesul de digitalizare extern (după ce în 2020 a fost dezvoltată plata online, cu cardul, a creditelor, dar și procesul semi-online de solicitare a creditelor) și intern, să-și extindă geografic activitatea, precum și să se implice activ împreună cu mediul ONG și parteneri de profil în crearea de noi modele de creditare și în promovarea de bune practici în agricultura de bază. Agricultura și dezvoltarea rurală ar putea fi impulsionate și anul acesta prin continuarea demersurilor de reducere a „distanței” dintre producători și consumatori, prin lansarea de platforme noi și inedite de vânzare a produselor și prin deschiderea de noi canale de distribuție către marii retaileri, au mai afirmat reprezentanții Patria Credit.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: microfinancare, Patria Credit, credit agricultura, Raluca Andreica, Iliuță Jitaru, microfinantare agricultura
Cornel Dinu 04/03/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Nicoleta Radu, PAID: „Obiectivul nostru major este să creștem gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinței în România”. În prezent, mai puţin de 20% din locuinţe sunt asigurate
Next Article Claudiu Cazacu, XTB România: Cotaţia euro/leu ar putea ajunge la 4,90 în următoarele 2 – 3 săptămâni

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

3 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?