Numărul băncilor europene care se află în pericol a crescut puternic anul trecut și se apropie de nivelul din 2013, în ciuda eforturilor făcute de creditori de a crește profiturile și a îmbunătăți situația bilanțurilor, scrie Financial Times, citând raportul Bain asupra pieței financiare.
Analiza Bain, făcută publică pentru prima oară, cuprinde aproape 110 bănci europene și oferă calificative în funcție de profitabilitate și calitatea bilanțurilor. Băncile cel mai slab clasate se confruntă cu schimbări negative majore la ambele categorii.
La finele lui 2016, 31 dintre băncile analizate se situau în cea mai de jos categorie, numărul fiind în creștere față de anul anterior (23 de bănci) și foarte aproape de performanța negativă a anului 2013, când 35 de bănci se aflau în această situație.
Potrivit raportului Bain, fiecare dintre creditorii care au dat faliment în decada anterioară, dar și băncile care au nevoie de recapitalizare pe fondul crizei din zona euro, s-au regăsit mai întâi în această cea mai slabă categorie. Deja, 31 din creditorii clasificați în cea mai slabă categorie nu mai operează ca entități de sine stătătoare, cel mai grăitor exemplu fiind banca spaniolă Banco Popular, salvată de la faliment de Santander, în iunie.
„Băncile cu probleme care nu au acționat efectiv sau au amânat luarea unor decizii importante se regăsesc într-o situație foarte dificilă”, spune Joao Soares, autorul raportului.
Acesta este de părere că numărul băncilor care se află în pericol a crescut și pentru că instituțiile de credit care mai întâi au avut doar probleme de profitabilitate, au dezvoltat mai apoi și probleme legate de active, pe măsură ce pierderile au crescut. Băncile au fost nevoite să reactualizeze valoarea activelor după ce reglementatorii pieței, sub coordonarea Băncii Centrale Europene, au devenit tot mai atenți cu privire la modul în care instituțiile de credit gestionau problema creditelor neperformante.
Rediografia pieței financiare făcută de Banca Centrală Europeană în 2014, atunci când și-a asumat responsabilitatea de supraveghetor al băncilor din zona euro, a indicat că avuseseră loc și majorări de capital în special în Italia, unde 9 bănci au dat faliment. Potrivit lui Soares, aceste majorări n-au fost de natură să îmbunătățească situația băncilor, în condițiile în care creditorii nu au rezolvat problema creditelor neperformante.
În cea mai slabă categorie indicată de raportul Bain se află 11 bănci cu capital Italian, șase instituții de credit cu capital spaniol, cinci cu capital german și două grecești. Cea mai bine clasată categorie include câte cinci bănci din Germania, Franța, Olanda și patru din Suedia. Patru bănci din Marea Britanie au fost analizate în raport, una situându-se în cea mai bună categorie. De asemenea, Marea Britanie nu are nicio bancă inclusă în categoria cea mai slabă a raportului Bain, scrie Financial Times.