La a doua ședință de politică monetară din acest an, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda într-un efort de a contracara inflația istorică. Fed a majorat dobânda cheie cu 25 de puncte de bază pentru prima dată de la pandemie, așa cum era de așteptat, ceea ce înseamnă că acum se află într-un interval cuprins între 0,25% și 0,50%. Într-o declarație, autoritățile monetare au declarat că sunt posibile noi creșteri, acestea fiind „potrivite” în lupta împotriva inflației record.
Este o mișcare mult așteptată și una care pune capăt unei epoci fără precedent a dobânzilor mici care au menținut economia pe linia de plutire și piețele de acțiuni la un nivel ridicat în timpul pandemiei.
FED anunță un un plan puțin mai agresiv, cu ratele dobânzilor probabil să fie majorate cu 25 de puncte de bază la fiecare dintre cele șase întâlniri rămase din acest an, ridicând intervalul ratei de politică la 1,75% și 2,00% până la sfârșitul anului 2022. Ulterior, ritmul de înăsprire este probabil să încetinească, proiecția indicând o creștere a dobâzii de 25 pb la fiecare două întâlniri din anul următor, aducând intervalul țintă la 2,75%-3,00% până la sfârșitul anului 2023.
Fed încearcă acum să contracareze inflația prin creșterea ratelor dobânzilor.
În februarie, prețurile carburanților, alimentelor și locuințelor din Statele Unite au împins inflația la 7,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii. Consecințele atacului rusesc asupra Ucrainei continuă să determine inflația prețurilor de consum. Războiul „va crea probabil o presiune suplimentară ascendentă asupra inflației” și va afecta economia, a spus Fed. În același timp, Banca Centrală a crescut prognoza de inflație pentru anul curent de la 2,6 la sută la 4,3 la sută – și a coborât prognoza de creștere economică de la 4,0 la sută la 2,8 la sută.
Prognozele FED vorbesc despre o inflatie de 4,3% anul acesta, 2,7% anul viitor și 2,3% în 2024
De ce este important. Creșterea dobânzii cheie va încetini consumul. Acest lucru ajută la scăderea ratei inflației, dar slăbește creșterea economică. Așadar, băncile centrale caută echilibrul: cresc ratele dobânzilor încât inflația să încetinească – dar fără a stagna economia.
Ratele oferite de creditori sunt direct influențate de rata de referință a Fed, iar atunci când banca centrală crește costurile de împrumut, desigur cresc dobanzile pentru toate creditele, de la împrumuturi auto, plăți cu cardul de credit sau credite ipotecare. În timp ce costurile mai mari ale împrumuturilor afectează consumatorii, creșterea dobânzii este menită să ofere o oarecare ușurare prin îmblânzirea inflației care se află la cel mai înalt nivel din 1982.
Pe termen mediu, FED urmărește o rată medie a inflației de aproximativ 2%.