La 31 iulie 2023, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53.936 milioane euro, față de 53.417 milioane euro la 30 iunie 2023.
În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:
- Intrări de 1.301 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor; alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
- Ieşiri de 782 milioane euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR; plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5.907 milioane euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2023 au fost de 59.843 milioane euro, faţă de 59.266 milioane euro la 30 iunie 2023.
Plăţile scadente în luna august 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 1.274 milioane euro.
De ce este important
Responsabilitatea administrării rezervelor internaționale i-a fost încredințată băncii centrale de către Parlament. Administrarea rezervelor internaționale ale României are un rol-cheie în protejarea economiei împotriva șocurilor adverse externe și în creșterea credibilității autorităților de a gestiona situații de criză.
În ultimul an, valoarea rezervelor a crescut cu 11,3 miliarde euro
Potrivit BNR, în ultimul an, valoarea rezervelor a crescut semnificativ, mai exact cu 11,3 miliarde euro față de nivelul înregistrat în iulie 2022. Principalii factori care au determinat variația rezervelor au fost: încasări aferente emisiunilor de obligațiuni interne și externe ale Ministerului Finanțelor, intrări în contul Comisiei Europene, rambursări aferente împrumuturilor și garanțiilor externe, plăți de dobânzi și rambursări de capital aferente datoriei publice denominate în valută, modificări ale rezervelor minime obligatorii constituite de instituțiile de credit.