Raportul asupra stabilității financiare prezentat de BNR indică un risc sistemic ridicat, în creștere, legat de evoluțiile economice din UE, generate de un Brexit tot mai incert. Este pentru prima dată când Banca Națională a României trasează un risc extern în prim-plan, dar este un lucru absolut normal când incertitudinile sunt menționate și de cele mai importante entități financiar-bancare din Europa și SUA.
Raportul propune o hartă a riscurilor la adresa stabilității financiare din țara noastră, care se suprapune în bună măsură celor utilizate de alte bănci centrale din Europa. Principalele riscuri la adresa stabilității financiare sunt de natură externă fiind congruente cu cele identificate de Banca Centrală Europeană și de Sistemul Federal de rezerve al SUA.
Harta riscurilor sistemice prezentată de BNR indică deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, incertitudinile privind evoluțiile economice din UE, mai ales tensiunile legate de Brexit și situația datoriilor suverane, dar și riscul de nerambursare a creditelor, potrivit viceguvernatorului Liviu Voinea.
Raportul indică o deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor față de piețele emergente, iar acesta este cel mai important risc pentru perioada următoare, potrivit BNR.
Un risc sistemic ridicat, în creștere, vine din incertitudinile privind evoluțiile economice din UE, generate de Brexit și situația datoriilor suverane în zona euro. Același risc și aceiași importanță îi acordă și FED, dar şi supravegherea bancară a Băncii Centrale Europene.
Rezerva Federală întrevede riscuri generate de Brexit și tensiunile fiscale din zona euro în raportul asupra stabilității financiare din luna noiembrie. Brexitul a suferit lovitură după lovitură. Theresa May a amânat ieri un vot crucial în Parlament, de teamă că îl va pierde.
Riscul de nerambursare a creditelor contractate de sectorul neguvernamental se menține la nivel ridicat, dar stabil, se mai arată raportul BNR. Se observă că riscul generat de prețurile crescute din piața imobiliară este în scădere și în prezent este încadrat la risc sistemic redus.
La data de 1 noiembrie 2018, Banca Central Europeană – în strânsă cooperare cu autoritățile naționale de supraveghere – a identificat și evaluat riscurile cu care se vor confrunta băncile din zona euro în anul care urmează.
Harta riscurilor la nivelul Mecanismului unic de supraveghere (MUS) prezintă o imagine agregată a zonei euro, evidențiind numai factorii determinanți principali ai riscurilor.
Potrivit BCE, cei mai proeminenți trei factori determinanți ai riscurilor care vor afecta sistemul bancar din zona euro sunt: incertitudinile geopolitice – BREXIT, stocul de credite neperformante și criminalitatea cibernetică și perturbările sistemelor informatice.
Preocupările legate de Brexit vizează o gamă largă de riscuri, precum cele legate de continuitatea activității și de tranziție, continuitatea contractelor, riscurile de arbitraj reglementar legate de diferențele de reglementare la nivel național sau riscurile de repercusiuni macroeconomice. Pentru zona euro, există un risc limitat de perturbare semnificativă a accesului la serviciile financiare, însă o posibilă fragmentare a sectorului serviciilor financiare ar putea inhiba eficiența acestuia.
Citeste materialul integral pe BankingNews.ro