De astăzi, 15 noiembrie, intră în vigoare noile norme care cer țărilor UE să se asigure că cetățenii care trăiesc cu salariul minim își pot permite un nivel de trai decent, potrivit Parlamentului European care a adoptat directiva 2022/2041.
Salariile minime variază extrem de mult în UE, iar mulți oameni nu își pot permite un nivel de trai decent. Directiva va aduce o creștere semnificativă a salariilor în UE și va contribui la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, întrucât 60% dintre salariații cu salarii minime sunt femei. Deputații europeni au aprobat noile reguli încă din 2022, iar de azi țările UE să le pună în aplicare.
Ce presupune noua legislație a UE privind salariul minim în UE și în România?
Țările UE vor trebui să se asigure că salariul minim legal național permite un nivel de trai decent. Pentru a determina cât reprezintă, aceștia pot folosi instrumentele propuse de UE, dar țările UE sunt obligate să elimine decizia politică din algoritmul de stabilire a salariului minim.
Spre exemplu
-Un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale, care ar putea include activități culturale, ducaționale și sociale
-Compararea salariului minim cu valorile de referință utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut sau 50% din salariul mediu brut
-Comparația salariului minim net cu pragul de sărăcie
-Puterea de cumpărare a salariului minim
Alte măsuri pe care guvernele naționale vor trebui să le ia includă:
Promovarea negocierilor colective privind stabilirea salariilor
Actualizarea salariul minim legal cel puțin o dată la doi ani sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată
Aplicarea inspecțiilor de muncă pentru a asigura conformitatea sau condițiile de muncă abuzive
Asigurarea muncitorilor la soluționarea litigiilor și dreptul la despăgubiri.
Toate țările UE vor avea același salariu minim?
Nu. Fiecare țară va stabili nivelul salariului minim în funcție de condițiile socio-economice, puterea de cumpărare, nivelurile de productivitate și evoluțiile naționale.
Țările în care salariile sunt stabilite exclusiv prin contracte colective – nu vor fi obligate să introducă un salariu minim legal.
De ce este necesară o lege privind salariul minim la nivelul UE?
Salariul minim este cea mai mică remunerație pe care ar trebui să o primească un angajat pentru munca prestată. Chiar dacă toate țările UE au o anumită formă de salariu minim, în majoritatea statelor membre această remunerație adesea nu acoperă toate costurile de trai. Aproximativ șapte din zece lucrători cu salariul minim din UE au avut dificultăți în 2018.
Salariul minim în UE
Salariile minime lunare variază foarte mult în UE, arată datele din 2022, variind de la 332 euro în Bulgaria la 2.570 euro în Luxemburg. Unul dintre factorii majori ai decalajului este diferența dintre costul vieții.
Există două forme de salariu minim în țările UE:
- Salariul minim legal: reglementat de stat prin legi formale. Majoritatea statelor membre au astfel de reguli.
- Salariile minime convenite prin contract colectiv. În șase țări UE – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia – salariile sunt stabilite prin acorduri colective între sindicate și angajatori, inclusiv în anumite cazuri salariile minime. .
UE adoptă noi reguli menite să reducă sărăcia și să promoveze standarde de muncă echitabile în UE. Ce măsuri adoptă România?
Potrivit unui acord între sindicate și guvern, salariul minim pe economie va ajunge la 4.050 de lei brut , de la 1 ianuarie 2025. Reamintim că directiva UE obligă statele membre ale UE să elimine decizia politică din algoritmul de stabilire a salariului minim. Legea a fost promulgată de preşedinte şi se va aplica integral din 2025.
Salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
Potrivit legii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede actul normativ.
În prezent, salariul minim pe economie este de 3.700 de lei brut (2.363 lei net). Creșterea de peste 9 procente va însemna aproximativ 200 de lei în plus, angajații ar primi un net de 2.547 de lei.
Astfel, România trece la salariul minim european și asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.