Secretul bancar este de domeniul trecutului. Cei care isi ascund banii de ochii Fiscului in strainatate vor fi depistati si taxati rapid, indiferent ca ii tin la banca sau ii investesc in proprietati de lux. Si asta pentru ca liderii europeni au decis sa se informeze reciproc despre toate tranzactiile facute de cetatenii lor oriunde in Uniunea Europeana.
Decizia a fost luata la Consiliul European, unde toate tarile au fost de acord asupra schimbului de informatii fiscale intre statele UE. Mai mult, un asemenea acord se negociaza si cu Statele Unite, a precizat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, intr-un interviu acordat incont.ro. Mai mult, liderii reuniti la Consiliu nu au pierdut din vedere nici tarile europene care nu sunt membre ale Uniunii si care pana acum nu au dat astfel de informatii.
Mai jos gasiti interviul acordat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Incont.ro:
Reporter: Este secretul bancar de domeniul trecutului ori ba?
Liviu Voinea: Exista un grup pilot de 12 tari la care Romania s-a asociat – cele mai mari state din grup sunt Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Schimbul de informatii fiscale va avea loc astfel incat sa putem sti in timp real ce conturi sunt prin alte tari, ce venituri inregistreaza si cetatenii straini in Romania, si cei ai nostri in strainatate, poate nu se declara, poate scapa impozitarii, poate sunt alte surse sau sunt facuti din surse nedeclarate, apoi depozitati in banci din alte tari. Este foarte important ca suntem si noi in acest grup, pentru ca ne obliga sa ne disciplinam, sa avem informatii centralizate.
Reporter: Ce alte masuri s-au discutat la Consiliul European?
Liviu Voinea: O masura discutata o reprezinta mecanismul de reactie rapida impotriva fraudei fiscale pe TVA, decizie care s-a negociat indelung pe plan european si care va fi adoptata luna viitoare, la urmatorul ECOFIN. Ea presupune capacitatea fiecarei tari UE de a reactiona mai rapid, de a introduce masuri pe termen scurt, gen taxarea inversa pentru zonele in care sunt cele mai mari probleme de evaziune. Fiecare tara are nevoie pe altceva – poate Romania are nevoie pentru cereale, Polonia pentru metale, Olanda pentru telefonia mobila etc. De exemplu, sesizez maine ca este o problema pentru comertul cu legume in Romania, atunci pot sa introduc niste mecanisme, temporare ce-i drept, dar care sa elimine evaziunea din Romania, fie de genul taxare inversa, fie mecanisme foarte dure de control si cu sprijinul celorlalte tari europene. Nu poti sa faci de capul tau, esti in Uniune.