În prezent, procesul de implementare al legii insolvenței personale este în fața celei de-a doua amânări, se așteaptă normele de aplicare în august 2017, a spus astăzi Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, în cadrul seminarului „Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparență și riscuri”, organizat de ARB și Institutul Bancar Român în cadrul seriei de evenimente European Money Week.
„Aplicarea insolvenței persoanelor fizice este departe de best practises. Trebuie să se ia în considerare un întreg ecosistem în care băncile și clienții trebuie să-și asume drepturi și obligații prin înțelegerea detaliată a normelor. Este nevoie de ridicarea nivelului de pregătire a instanțelor care vor trebui să decidă în caz de insolvență. Riscul este să intrăm în aplicarea unei legi fără să o cunoaștem și să îi știm normele de aplicare și vom continua să ne ghicim unii pe alții în acest demers”, a mai spus Manea.
Creșterea dobânzii creditelor – un risc ce trebuie evaluat corect
Întrebat dacă piața bancară se confruntă cu un risc real privind creșterea dobânzii creditelor, Sergiu Oprescu, președintele Alpha Bank a spus că acest risc nu trebuie supraevaluat.
„Există întotdeauna un risc, al variației ratei dobânzii, care e un risc cunoscut, nu o noutate, trebuie să fim conștienți de el și să îl evaluăm. Când am transpus directiva 17, se spune că trebuie să îi faci o evaluare clientului și un stress test ca să înțeleagă riscul asociat. Asta înseamnă însă să mergem 20 de ani în urmă, să vedem care a fost dobânda în ultimii 20 de ani, ceea ce presupune un nivel de 205%, față de 0,6%, cât e în prezent. Acest stress test s-a transformat într-o chestie nerezonabilă, deoarece clientul poate în loc să înțeleagă riscul să îl ignore deoarece nu pare rezonabil”, a spus Oprescu. Acesta a mai spus că împrumutul ipotecar a crescut vetiginos în ultimul timp.
Prima Casă este un program necesar pentru România azi, deoarece lipsește capitalizarea românilor, a spus la rândul său Sergiu Manea.