Creditele in lei par ca vor fi singurele oferte ale bancilor. Si pentru ca doar asa clientii mai pot accesa produse ipotecare sau de consum, specialistii ofera 5 sfaturi practice pentru clientii care vor accesa credite ipotecare si imobiliare in lei. Specialistii BCR in creditare ipotecara si imobiliara au identificat 5 sfaturi practice pe care le recomanda clientilor.
1. Negociaza cu vanzatorul pretul imobilului in LEI.
2. Daca ai inaintat deja cererea pentru un credit Prima Casa in EUR, BCR are soluţii viabile pentru finalizarea dosarului prin trecerea la un credit Prima Casa in lei sau contractarea unui credit ipotecar standard.
3. Solicita aprobarea financiara a creditului pentru o mai mare siguranta – BCR iti aproba creditul Prima Casa inainte de gasirea locuinţei (ai 120 zile in care poti cauta locuinta dorita).
4. Te pot ajuta sa te incadrezi la suma creditului pe care doresti sa il contractezi pana la 3 coplatitori pentru creditul Prima Casa, cu conditia ca la finalizarea creditului, atat solicitantul, cat si coplatitorii sa aiba varsta maxima de 75 ani.
5. Vireaza-ti salariul la BCR si beneficiezi de o dobanda de 6,82%/an formata din ROBOR la 3 luni plus o marja redusa de 2,3% pe an. Clientii care nu işi incaseaza salariul intr-un cont BCR, beneficiaza de o marja a dobanzii de 2,5%.
Conform specialistilor, Prima Casa işi pastreaza in continuare atractivitatea pentru tineri si familiile tinere pentru ca poate fi accesat pe o perioada maxima de 30 ani, beneficiaza de un avans mimim de 5%, iar comisionul de analiza a creditului este 0.
Ce urmeaza?
Tendinta sustinuta de scadere a dobanzii de politica monetara se va vedea in dobanzile interbancare iar cotatia indicelui ROBOR la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, estimeaza analistii BCR.
“Relaxarea politicii monetare va continua in 2014, iar daca adaugam posibila restrangere a stimulilor monetari generosi furnizati pietei de catre bancile centrale, vedem ca viitorul creditarii este in moneda nationala. Ieftinirea creditului in lei va continua si am putea vedea dobanzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scazut, foarte apropiate de cele in euro. Estimam ca intr-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor in lei va depasi 50% din totalul creditului neguvernamental”, a comentat Eugen Sinca, Analist sef BCR.