Consiliul Investitorilor Straini – FIC a organizat in data de 25 februarie 2014 o Masa rotunda despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ, unde a avut-o ca invitat pe dna. Doina Pana, Ministrul delegat pentru Dialog Social. In cadrul discutiilor, mesajul transmis de FIC a fost acela ca in lipsa transparentei in elaborarea legilor, economia va avea o performanta suboptimala, decizii le de investitii vor fi amanate sau reconsiderate, decalajele fata de UE vor fi recuperate mai greu, si, nu in ultimul rand, avantajele competitive ale Romaniei vor fi anulate sau semnificativ diminuate.
Principal ul obiectiv al FIC este de a facilita dialogul intre factorii de decizie si investitori, pentru a gasi impreuna solutii de imbunatatire a mediului de afaceri din Romania. Reprezentantii FIC au subliniat in repetate randuri importanta unui mediu de afaceri stabil si predictibil care sa atraga investitii pe termen lung.
Mihai Bogza, Presedintele FIC, a subliniat ca „dialogul intre factorii de decizie si investitori este absolut necesar pentru a crea premisele unei cres teri economice sustenabile. Adoptarea unor masuri in afara unui dialog prealabil, transparent si deschis cu mediul de afaceri reduce considerabil sansa de a transforma recenta performanţa economica intr-una sustenabila, pe termen lung”.
FIC apreciaza modificarile recente aduse legii 52/2003 si incurajeaza autoritatile sa respecte acesteprevederi.
„De ce sunt promovate legi daca ele nu sunt puse in practica? In continuare sunt adoptate actenormative insuficient fundamentate, fara studii de impact cantitative si calitative, sau au loc schimbari frecvente in legislaţie, in special in domenii strategice cum ar fi fiscalitatea, fara a da un timp rezonabil de im plementare. Mediul economic romanesc resimte pe deplin impactul lipsei de transparenţa in procesul decizional, impact ce se reflecta si in menţinerea la un nivel redus al investiţiilor directe in Romania”, a declarat Steven van Groningen, Vice Presedintele FIC.
In cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de situatii care exemplifica deficienţe in procesul de consultare: Codul Insolvenţei, modificarile aduse Codului Fiscal, reglementarile din domeniul energiei regenerabile sau din domeniul protecţiei mediului.
“In anul 2013, Codul Fiscal a fost modificat de 39 de ori, fiind aduse modi ficari si completari prevederilor a 282 articole din acest Cod, in timp ce Codul de Procedura Fiscala a fost modificat de 21 de ori. Mediul de afaceri dores te o consultare reala cu privire la aspectele care pot afecta climatul local de business precum si un termen suficient pentru revizuirea acestor proiecte legislative. Acest lucru va spori cu siguranta calitatea legislatiei si va contribui la aplicarea uniforma a acesteia” a declarat Daniel Anghel, Co-Presedinte al Grupului pentru Fiscalitate al FIC.
In concluzie, mesajul transmis de reprezentanţiiFIC a fost acela ca in domeniul procesului legislativ Romania trebuie sase alinieze celor mai bune practici din UE. Cresterea transparentei, predictibilitatea si stabilitatea actului legislativ vor spori increderea investitorilor in mediul de afaceri si in competitivitatea economiei romanesti.