Puține țări s-au îndreptat către o societate fără numerar la fel de rapid ca Suedia. Dar lichiditățile dispar atât de repede – comercianții anticipează că vor înceta să accepte facturi până în 2025 – încât guvernul recalculează acum costurile societale ale unui viitor fără numerar, potrivit New York Times.
Consumatorii urbani din întreaga lume plătesc tot mai mult cu aplicații și carduri. În China și în alte țări asiatice pline de utilizatori tineri, plățile mobile sunt rutină.
În Europa, aproximativ unul din cinci persoane afirmă că rareori au bani. În Belgia, Danemarca și Norvegia, utilizarea cărților de debit și credit au niveluri record.
Procentul suedezilor care au folosit cash anul acesta a scăzut la 10%, de la 40% cât era acum 8 ani.
Dar Suedia – și în special tinerii săi – este avangarda. Facturile și monedele reprezintă doar 1% din economie, comparativ cu 10% în Europa și 8% în Statele Unite. Aproximativ unul din 10 consumatori plăteau produse în numerar în acest an, în scădere de la 40% în 2010. Majoritatea comercianților din Suedia încă acceptă bancnote și monede, dar rândurile lor se subțiază.
95% dintre plățile făcute de suedezii cu vârsta între 18 și 24 de ani sunt făcute cu cardul de debit sau prin intermediul unei aplicații de smartphone.
În rândul persoanelor în vârstă de 18 până la 24 de ani, numerele sunt uimitoare: până la 95% din achizițiile lor sunt cu un card de debit sau aplicația numită Swish, un sistem de plăți creat de cele mai mari bănci din Suedia.
Autoritățile solicită băncilor să păstreze bancnotele și monedele în circulație, până când guvernul va afla impactul renunțării la cash pentru consumatorii bătrâni care nu sunt familiarizați cu tehnologia.
Banca centrală testează o monedă digitală – o e-kronă – pentru a menține controlul ferm al ofertei de bani. Parlamentarii explorează soarta plăților online și a conturilor bancare în cazul în care o rețea electrică eșuează sau serverele sunt împiedicate de eșecuri de putere, hackeri sau chiar de război.
Stefan Ingves, guvernatorul băncii centrale din Suedia: Nu ne putem întoarce în timp, dar trebuie să găsim o cale de a face față schimbării
„Când suntem unde suntem, ar fi greșit să ne întoarcem cu brațele încrucișate, fără a face nimic și apoi să luăm notă de faptul că banii au dispărut”, a spus Stefan Ingves, guvernatorul băncii centrale din Suedia pentru The New York times.
Întrebați cât de des plătesc cu bani cash, suedezii răspund – „aproape niciodată”.
O cincime dintre suedezii, într-o țară de 10 milioane de oameni, nu mai folosesc bancomate. Mai mult de 4.000 de suedezi și-au implantat microcipuri în mâini, permițându-le să plătească pentru transportul feroviar și alimente, sau să intre în birouri fără cheie. Restaurante, autobuze, locuri de parcare și chiar toalete plătite depind de clicuri, nu de numerar.
Grupurile de consumatori spun că schimbarea lasă mulți pensionari, imigranți sau persoane cu handicap – în dezavantaj.
„Dacă cashul va dispărea, ar fi o mare schimbare, cu implicații majore pentru societate și economie”, a spus Mats Dillén, șeful unui comitet parlamentar suedez care studiază problema.
Banca centrală intenționează să introducă anul viitor o versiune pilot a unui nou tip de bani – coroana digitală sau e-krona – care ar putea înlocui banii fizici sau cel puțin să ajute la calmarea conundrului de numerar actual. Un e-krona ar însemna că funcțiile unei monede susținute de stat ar rămâne, chiar și într-o lume digitală care se apropie rapid.
Cum a ajuns Suedia aici
Băncile din Suedia au redus numerarul din motive de siguranță, după o avalanșă de jafuri soldate cu violențe majore, la mijlocul anilor 2000. Cashul a devenit psihoza națională odată cu primul jaf din istoria Suediei care a implicat un elicopter. Este vorba de jaful din Vastberga, în 2009, când hoții au aterizat pe acoperișul unui depozit de servicii de numerar G4S și au furat sute de milioane de coroane. Depozitul deservea toate ATM-uri din Stockholm și era plin cu bani. Anul trecut, doar două bănci au fost jefuite, comparativ cu 210 în 2008, mai scrie New York Times.