Cele mai mari bănci din România au anunțat, prin vocile lui Sergiu Manea și Ömer Tetik, că taxa pe lăcomie pune presiune pe modelul de afaceri actual, fortând instituțiile de credit să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor și, totodată, să renunțe deocamdată la planurile de investiții pe care le previzionaseră pentru acest an. Asta în ciuda faptului că perioada de după criza financiară din 2008 a însemnat pentru industria bancară locală un lung proces de restructurare, care s-a tradus prin ajustările abrupte a rețelelor teritoriale și a numărului de angajați.
“Viabilitatea unui model economic este dată de diferența dintre venituri și cheltuieli. Anumiți actori vor încerca întâi să reducă cheltuielile interne și asta înseamnă mai puține investiții. Noi acum am început să ne uităm ce putem raționaliza la cheltuieli. Avem sub revizuire toate planurile de investiţii pe care le aveam până acum. Poate că unele investiții o să le punem în așteptare”, a menționat Sergiu Manea, președintele BCR, în cadrul conferinţei cu tema „Provocările industriei bancare în anul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, organizată de Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România.
„Nu suntem deosebiţi de alţi agenţi economici”, a arătat Sergiu Manea, realizând o paralelă între o bancă şi o companie. „În condiţiile în care există cheltuielile la un anumit nivel, putem trage concluzia că unii jucători economici, în primul şi în primul rând, vor încerca să îşi reducă cheltuielile interne. Asta înseamnă, automat, mai puţine investiţii”, a explicat președintele BCR. În opinia sa, așa se procedează în orice tip de business pentru a crea „un model economic viabil”. Sergiu Manea a mai punctat și faptul că amânarea acestor investiţii va duce la scăderea încrederii în economie, iar lipsa încrederii „duce la mai puţini oameni care iau credite”.
Despre efectul în lanț pe care-l va genera taxa pe lăcomie a vorbit și Ömer Tetik, care a anunțat că Banca Transilvania vizează suspendarea planului de investiții preconizat pentru 2019. „Este pentru prima dată când intrăm într-un an fără buget. (…) Am oprit proiectele de investiţii”, a subliniat bancherul.
În acest sens, Ömer Tetik a dezvăluit că Banca Transilvania avea în plan modernizarea a 200 de agenții care ar fi dat de lucru firmelor de construcții locale. “Spre exemplu, am oprit proiectul de investiții care viza modernizarea a 200 de sucursale. Zeci de firme de construcții din întreaga țară nu vor mai primi contractele astea. Vorbim de bugete de aproximativ 50.000 de euro pentru fiecare agenție”, a menționat directorul general al Băncii Transilvania.
Pe de altă parte, Ömer Tetik a evidențiat că taxa pe activele bancare nu va încuraja Banca Transilvania să majoreze creditarea. ”Nu suntem în stare să încurajăm creditarea. Nu va mai fi o alegere cu cât mărim dobânzile, pentru că IMM-urile nu pot digera o creștere atât de agresivă a dobânzilor. Vom diminua investițiile, vom face training cu mai puțini oameni, vom avea mai puține parteneriate. Vom avea grijă de clienții noștri, nu e vina lor că s-a introdus o taxă, dar trebuie să fim selectivi. Poate mai puține IMM vor primi bani de la Banca Transilvania”, a explicat bancherul.
În condițiile în care cele mai mari bănci din România se pun pe stand-by investițiile și caută soluții pentru diminuarea cheltuielilor, pentru a face ”suportabil” impactul taxei pe lăcomie, se pune întrebarea firească dacă instituțiile de credit mai au spațiu de ajustare, având în vedere procesul de restructurare cu care s-a confruntat sistemul bancar după criza financiară. Un răspuns l-a oferit Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care consideră că nu prea se mai poate vorbi de reducerea cheltuielilor interne în cazul băncilor. “Știu prin ce a trecut acest sector în acești ani. Sper să îmi dovedească sectorul bancar că eficientizarea cheltuielilor nu are limită, dar a trecut deja printr-o restructurare dură, astfel încât pe partea de cheltuieli nu ne putem aștepta la minuni din partea sa”, a evidențiat Iancu Guda.
Practic, în ultimii zece ani, au fost închise peste 1.700 de sucursale (-26%), în timp ce aproape 17.000 de funcționari bancari și-au pierdut locurile de muncă (-23%). Sarabanda procesului de eficientizare a costurilor revine astfel în agenda bancherilor tocmai într-o perioadă în care lucrurile începuseră să se miște mai bine.