Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: 13 motive pentru care „taxa pe lăcomie” nu trebuie aplicată băncilor
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > 13 motive pentru care „taxa pe lăcomie” nu trebuie aplicată băncilor
Opinii

13 motive pentru care „taxa pe lăcomie” nu trebuie aplicată băncilor

Bogdan Capraru
Last updated: 14/01/2019 15:04
Bogdan Capraru 7 ani ago
Share
SHARE

Zilele acestea, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență o serie de modificări ale cadrului fiscal din România. Printre acestea, taxarea activelor băncilor funcție de ROBOR, coroborat cu votarea la foc automat în Camera Deputaților a celor trei legi cu privire la activitatea bancară (plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit) nu numai că vor periclita stabilitatea și securitatea financiară a sistemului financiar-bancar, dar vor afecta considerabil pe termen lung mersul economiei românești.

De ce nu e potrivită această măsură? Pe scurt și punctual voi încerca să subliniez motivele!

  1. În primul rând este numită tendențios, lipsit de fundament și populist „taxă de lăcomie”. Acest lucru poate afecta credibilitatea băncilor românești și ațâța o stare de conflict la nivel de societate;
  2. ROBOR-ul este un preț pe piață, care se formează funcție de mai mulți factori și, majoritatea, nu pot fi controlați de bănci. Astfel, a „pedepsi” băncile funcție de ceva care nu ține direct de ele, este împotriva logicii economice. E ca și cum am pune impozit progresiv pe profit firmelor care sunt cotate la bursă, funcție de creșterea indicelui bursier BET.
  3. Principiul de a impune plafoane pentru o variabilă de piață reintroduce principiile economiei centralizate, de tip socialist. Astfel, se fixează un „mercurial” pentru ROBOR.
  4. Statul, prin nevoile sale financiare de acoperire a deficitelor financiare influențează ROBOR-ul în direcția majorării, ceea ce poate conduce la creștere progresivă a taxării băncilor după bunul său plac, ca urmare a administrării nesăbuite a finanțelor publice etc. Astfel, va fi o creștere în spirală a valorii taxei. Acest lucru nu este în primul rând etic și apoi fac băncile captive unui sistem de „dijmuire” fără a avea libertatea de a controla încadrarea în pragurile de impozitare progresivă.
  5. Costul de finanțare a statului va crește odată cu creșterea ROBOR și a costului finanțării interne (va crește și costul cu finanțarea externă a statului datorită sentimentului negativ pe care îl vor prelua piețele externe), ceea ce va adânci deficitul bugetar și va crea o nevoie crescândă în continuare de majorare a impozitelor și taxelor sau de diminuare a cheltuielilor publice (poate chiar și a salariilor bugetarilor, ceea ce va anula efectele Wage led Growth). De asemenea, povara acestor credite publice va fi dusă și de generațiile viitoare, copiii noștri.
  6. Costurile cu taxarea activelor se vor repercuta asupra clienților băncilor, atât deponenților (vor primi dobânzi mai mici la depozite), cât și a debitorilor, prin dobânzi mai mari la credite și restricții la creditare. Băncile vor trebui să recupereze cumva aceste costuri, prin diminuarea altora și/sau creșterea comisioanelor și dobânzilor. De asemenea, această taxă va distorsiona prețul riscului din sistem, prin majorarea costurilor de gestionare a lui.
  7. Pentru a reduce impactul acestei taxe, băncile își vor încetini ritmul de creștere al creditelor și ar putea să își diminueze activele, chiar prin externalizare către băncile mamă.
  8. La costurile directe aduse de taxa in sine, se vor adăuga cele cu reducerea creditării, ceea ce va scumpi produsele și serviciile bancare (inversul economiilor de scală).
  9. Băncile nu sunt chiar așa de profitabile cum se încearcă a se induce. Rentabilitatea capitalurilor și cea a activelor medie în perioada 2007-2016 a fost de 5,01%, respectiv 0,4%. În aceeași ordine de idei, analizând evoluția ROE a sistemului bancar românesc în perioada 2007-2016 observăm că au fost ani când acesta a fost chiar negativ (2012, 2014) sau foarte aproape de zero (2011, 2013). Începând cu anul 2015, rentabilitatea capitalurilor a crescut, dar, în acest context, trebuie totuși să o comparăm cu alte domenii, în special cu companiile listate la Bursa de Valori București, pentru a înțelege „răbdarea” investitorilor în a-și menține participațiile în acțiunile băncilor românești. De exemplu, Turbomecanica avea un ROE la final de 2016 de 23,61%, Electroargeș de 21,44%, Transgaz de 17,85%, Biofarm de 15,59%, Romgaz de 11,38%, Fondul Proprietatea de 12,47% și lista poate continua (datele sunt obținute din Puls Capital, material periodic publicat de SSIF Intercapital). După cum putem vedea din aceste câteva exemple, multe din acțiunile listate la BVB au adus randamente mult mai bune decât cele ale băncilor. În acest context, ar trebui apreciată perseverența acționarilor în a-și menține pozițiile în acest business.
  10. E posibil ca unele bănci străine să decidă să părăsească piața românească. De asemenea, s-ar crea în general un sentiment negativ al investitorilor externi, cu efecte negative asupra contului de capital și, urmare, o depreciere a monedei naționale.
  11. Starea de stres se reflectă și în alte sectoare financiare, lucru care va adânci și mai mult efectele negative ale acestei taxe.
  12. Banca Națională a României își va pierde din capacitatea de a implementa politica monetară, atât timp cât canalul dobânzii de politică monetară va fi distorsionat de legarea de ROBOR a acestei taxe. Va apare un conflict între obiectivele sale de menținere a stabilității prețurilor și cel al stabilității financiare. Astfel, în contextul în care inflația va crește, ea va crește rata dobânzii de politică monetară și, implicit va crește ROBOR-ul pe piața monetară interbancară, cu efect asupra nivelului taxei și diminuării profitului băncilor (chiar ajungerea pe pierdere a unora).
  13. Remedierea distorsiunilor care se vor crea în sectorul financiar-bancar va fi foarte greu de realizat și pe perioadă lungă.

You Might Also Like

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

Tarifele lui Trump și dilema BCE: între inflație și stagnare. Cât de pregătită este Europa? Cel mai grav avertisment venit de la BCE și ce spații de manevră are în acest nou context economic

TAGGED: Bogdan Capraru, taxa pe lacomie, taxa pe active
Bogdan Capraru 28/12/2018
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Bogdan Capraru
Bogdan Căpraru este Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru în cadrul Consiliului Fiscal din România.
Previous Article Liviu Dragnea: Aştept de la Guvern ca să vedem câţi bani au făcut băncile împrumutând statul
Next Article BNR: creditarea în lei a crescut cu aproape 13%. Ce se întâmplă cu depozitele populației

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

7 zile ago

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

2 luni ago

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

3 luni ago

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

3 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?