Europa urmează să interzică complet tranzacțiile în numerar de 10.000 euro sau mai mult, în cadrul noilor măsuri împotriva spălării banilor. Deja Comisia Europeană lucrează la un plan prin care se va stabili un plafon de 10.000 de euro pentru cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană, măsură menită să combată spălarea de bani obţinuţi prin activităţi ilegale.
În luna iulie, comisarul UE Mairead McGuinness va face public pachetul legislativ care detaliază pașii următori în lupta împotriva banilor murdari și finanțării terorismului.
Într-un interviu acordat luni celui mai mare ziar din Germania – Süddeutsche Zeitung, ea a denumit pachetul un „Big Bang” care va duce la formarea unei autorități la nivelul UE pentru a combate criminalitatea financiară.
„Vrem bancnote euro curate, nu murdare”, a spus ea pentru Süddeutsche Zeitung. „Spălarea banilor otrăvește sistemul economic. Acești banii provin din activități infracționale și se revarsă în ciclul economic legal. ”
Comisarul UE a subliniat că cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, care apoi este investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a disimula originea ilegală a banilor, motiv pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro.
Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este ‘suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară”, iar în acelaşi timp este ”suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenţi să spele mari sume în numerar”.
Germania este un bun exemplu în acest sens. Un studiu din 2020 arăta că, în ciuda ratei de deținere a cardurilor de debit de 91%, doar 30% dintre nemți erau dispuși să folosească complet plata fără numerar, în timp ce țara avea al treilea cel mai mare număr de bancomate la 100.000 de persoane (118) în Europa.