România este una dintre cele 8 țări care marchează 50 de ani de la moartea lui Picasso. “Efectul Picasso” se deschide pe 27 septembrie 2023 la Muzeul de Artă Recentă din București și se va închide pe 8 ianuarie 2024. Cuprinde 46 de lucrări semnate de artistul spaniol și 50 de lucrări ale artiștilor români care au fost inspirați de acesta.
România este singura țară est-europeană parte din proiect
„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România – care se număra printre cele 8 tari participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musée National Picasso-Paris și celebrează 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso, printr-un proiect în care sunt parte alte 42 de muzee din lume, care vor deschide și ele expoziții dedicate artistului. România este singura țară dintre statele central- și est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța, printr-un parteneriat guvernamental. În toamna anului 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe.
Efectul Picasso în cifre: O expoziție de peste 1 milion de euro la București
Potrivit ministrului culturii, Raluca Turcan, demersul nu a fost ușor, însă, în final, ministerul a contribui cu 165.000 de euro. În completare, Primăria Capitalei, prin ARCUB, a virat 90.000 de euro direct către Musee national Picasso-Paris. Astfel, Muzeul de Artă Recentă a trebuit să asigure transportul, asigurarea exponatelor și expoziția în sine. Potrivit maRE, transportul operelor a costat peste 140.000 de euro. Exponatele au fost asigurate la valoarea de inventar și inseamnă 135 milioane euro. Însă, expoziția cuprinde o operă a cărui valoare trece de 1 milion de euro. În total, expoziția a costat ușor peste 1 milion de euro, bani obținuți cu ajutorul surselor private – 700.000 de euro. Organizatorii se așteaptă ca 30.000 de vizitatori să treacă pragul acestei acestei expoziții.
Nicușor Dan: Un punct de referință pentru ceea ce ar trebui să fie fenomenul cultural în București
Prezent la deschiderea expoziției, primarul general Nicușor Dan, a declarat că iși doreste ca prin acest gen de evenimente Bucurestiul „să apară pe harta culturală de înaltă ținută”.
„Este un punct de referință pentru ceea ce ar trebui să fie fenomenul cultural în București”.
Erwin Kessler: Va fi evenimentul cultural major al deceniului
„Efectul Picasso este o expoziție deschizătoare de drumuri. Nu doar va relua legătura la nivel înalt după cei 55 de ani de la expoziția Picasso din 1968, ci va constitui un model de și o resursă pentru viitoarele generații de artiști și pentru publicul acestora, pentru societatea și cultura locală și regională. Efectul Picasso la MARe/Muzeul de Artă Recentă București va fi evenimentul cultural major al deceniului. Concepută împreună cu Muzeul Picasso din Paris, susținută și sponsorizată de instituții și de corporații locale, expoziția și activitățile conexe vor marca un nou nivel de angajare socială în dezvoltarea unui public modern și a unei societăți inovatoare, cu un înalt standard al calității vieții și cu competențe și aspirații culturale superioare. Expoziția Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime” declară Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București.
Printre artiștii români expuși împreună cu Pablo Picasso se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Ștefan Bertalan, Alexandru Țipoia, Alexandru Rădvan, Neculai Păduraru, Alma Redlinger, Pisica Pătrată.
Te invităm să te bucuri de opera unui artist curajos, inovator, controversat, impresionant și autentic, a cărui creație a traversat, fascinat și influențat două secole și care a lăsat o amprentă de neșters asupra artei și artistilor români, din anii 1960 până astăzi.
Bilete AICI