Parlamentarii vor ca taxa suplimentară aplicată băncilor să fie de 2% în următorii doi ani, faţă de 1%, cât s-a propus iniţial.
Guvernul a aprobat forma finală a noilor taxe cu care va merge în Parlament și si-a asumat noile amendamente
Proiectul de lege cu modificările fiscale va fi asumat in Parlament și deja există un prim set de amendamente. Noua formă modifică substanțial prevederile referitoare la taxa pe cifra de afaceri. Astfel, taxa percepută băncilor ar putea fi de 2% din cifra de afaceri în perioada 2024-2025 şi 1%, începând din anul 2026.
Reamintim că băncile achită și impozitul pe profit de 16% la care se adaugă această suprataxă.
Taxa adauga presiune pe bugetele băncilor, iar impactul va fi unul pentru toti clienții. Potrivit economiștilor, noua suprataxă aplicată băncilor va însemna comisioane sau dobânzi mai mari.
Zi decisivă pentru guvern care își asumă răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare
Guvernul a transmis în Parlament proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, urmând să îşi asume, marţi, răspunderea în Legislativ pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere.
Pachetul legislativ a suferit deja modificări în şedinţa de ieri a Executivului, când au apărut și tensiuni în coaliție, din cauza unui amendament privind Pilonul II de pensii.
La solicitarea jurnaliștilor, premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi, înainte de şedinţa de Guvern, că în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea Pilonului II de pensii.
Potrivit surselor, de la Ministerul de la Finanțe s-a strecurat un amendament prin care contribuția obligatorie la pilonul 2 devenea facultativă. Mai exact, Guvernul putea să „administreze” el aceste contribuții.
După ce proiectul a fost aspru criticat de mediul de afaceri și de sindicate, Marcel Ciolacu a declarat că ”nu a fost nicio discuție nici de la PSD, nici la PNL despre Pilonul 2 pensii. Eu cu Ciucă nu am vorbit despre Pilonul 2 pensii”.
De altfel, opoziția vrea să depună o moțiune de cenzură, dacă strânge suficiente semnături.
Stire in actualizare…