Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Peste noapte, Guvernul a plusat dublând taxa băncilor la 2% din cifra de afaceri. Cum ne afectează noile impozite
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Peste noapte, Guvernul a plusat dublând taxa băncilor la 2% din cifra de afaceri. Cum ne afectează noile impozite
Stiri de top

Peste noapte, Guvernul a plusat dublând taxa băncilor la 2% din cifra de afaceri. Cum ne afectează noile impozite

Gabriela Dinu
Last updated: 29/09/2023 11:44
Gabriela Dinu 2 ani ago
Share
Taxe - Sursa foto- INQUAM Photos/ George Calin
SHARE

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Astfel, în noua formă , se modifică substanțial prevederile referitoare la taxa pe cifra de afaceri. Dacă până ieri suprataxa discutată pentru bănci era de 1%, „peste noapte” Guvernul a dublat taxa percepută băncilor și o crește la 2% din cifra de afaceri, în perioada 2024-2025.

Contents
Lovitură pentru bănci, îngrijorare pentru mediul de afaceriCiolacu: Oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plusCompaniile cu afaceri de peste 50 miliarde euro vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai micCine plăteșteDar cum ne afectează noile impozite? Radu Burnete, Director Executiv la Confederatia Patronala Concordia, explică: În realitate ai TVA de 2 oriImpact pe inflație anul viitorAdrian Codirlasu: Un impozit pe cifra de afaceri, e de fapt un TVA pe steroiziDan Barna: „Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă”

Lovitură pentru bănci, îngrijorare pentru mediul de afaceri

Noua taxă impusă sectorului bancar va fi de 1%, din 2026. Dar, taxarea excesivă a acestui sector face ca sistemul bancar să fie discriminat față de alte industrii care au profituri mai mari. Mai mult, băncile subvenționează statul cumpărând titlui de stat și fac profit în urma demersului. Apoi, băncile raportează profit si sunt taxate de stat pentru că au adus la bani la buget. Cel mai probabil că acest „cerc” nu va mai fi posibil, de anul viitor.

Potrivit documentului, din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat ;i provizioanele pentru creditele neperformante. Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va taxa suplimentar profitul băncilor şi va veni cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri.

Ciolacu: Oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus

„Acest Guvern nu creşte TVA-ul general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze. În plus, cum poţi vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creşterea salariului minim cu 10%, iar în construcţii cu 12,5%. Să creşti salariul minim pentru 2 milioane de oameni din punctul de vedere al unora este austeritate. Ştiu, este dureros pentru anumite interese economice. Însă toţi trebuie să plătim corect taxele aici, în România. Corect şi echitabil. Trebuie să facem un mediu concurenţial corect, în care fiecare plăteşte în funcţie de cât câştigă. Nici mai mult, nici mai puţin! Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a spus Ciolacu, în plenul comun al Parlamentului.

„Oamenii obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus”, a mai spus în Parlament premierul Marcel Ciolacu.

Companiile cu afaceri de peste 50 miliarde euro vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic

Modificările proiectului din ultimele 24 de ore înseamnă și creșterea impozitării pentru unele microîntreprinderi, majorări de TVA, creșterea taxării pe activitățile independente, introducerea unei accize pe alimentele cu zahăr. De asemenea, s-au introdus impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. Forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun.

Creşterea impozitării microîntreprinderilor: 1% pentru cele care au o cifră de afaceri de până în 300.000 lei (60.000 euro) – până acum era 500.000 lei,

  • cu 3% pentru cele care au mai afaceri mai mari de 300.000 de lei (până acum era 1%). Impactul bugetar preconizat – 6 mld. lei – 700.000 de microîntreprinderi afectate.

O altă prevedere stabiltă pe ultima sută de metri este impozitul suplimentar de 0,5% pentru companiile domenii precum din gaze și energie care au cifra de afaceri peste 50 milioane euro. Din cifra de afaceri luată în considerare se scad investiţiile, amortizarea, stocurile, accizele etc.

Opoziția are termen 3 zile să depună moțiune de cenzură. Poate fi atacată și la CCR

După ce ședința plenului Parlamentului s-a încheiat a venit precizarea președintelui interimar al Camerei, care anunța că ”de azi curge termenul de trei zile pentru moțiune, potrivit art. 114 alin. 2 din Constituţie. Totodată, reamintesc că, în situaţia în care nu se depune o moţiune de cenzură, legea privind unele măsuri fiscal-bugetare se va considera adoptată în forma în care Guvernul şi-a angajat răspunderea în această şedinţă comună”.

Cine plătește

Însă, analiștii critică noile măsuri bugetare deoarece aduc neincredere și cresc riscurile din mediul economic. Taxele adaugă presiune, iar impactul acestor modificări ne vor afecta pe toți deorece vor crește prețurile, spus economiștii. Desigur, acest nou impozit va fi o problemă mai ales pentru băncile care înregistrează profituri mici sau pierderi.

Dar cum ne afectează noile impozite? Radu Burnete, Director Executiv la Confederatia Patronala Concordia, explică: În realitate ai TVA de 2 ori

„Taxarea cifrei de afaceri este TVA. Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele pentru că ei sunt cei care vor plăti această taxă. Este un TVA mai prost din punct de vedere economic, dar așa e dacă ajungem să facem politică fiscală după ureche.

Impozitul pe cifra de afaceri este un TVA mai prost pentru că se aplică în toate stadiile producției și se acumulează în cascadă. Plătești 1% pe fier când e scos din pământ, 1% când e transportat, 1% când e transformat în oțel, 1% când e depozitat, 1% când e făcut tablă sau sârmă, 1% când ajunge șurub, 1% când șurubul ajunge în vreo piesă de mașină, 1% când e produsă mașina, 1% când e vândută. Și el ajunge la consumatori fix ca TVA-ul doar că nu-l mai vezi. Tocmai pentru că are acest efect în cascadă, majoritatea statelor au renunțat de zeci de ani la tipul acesta de impozitare și au trecut la taxa pe valoare adăugată (TVA). Este un non-sens ca într-o economie să ai și TVA și taxa pe cifra de afaceri cum începem să avem în România, în realitate ai TVA de 2 ori”, a scris oficialul Confederatiei pe pagina sa de socializare.

Impact pe inflație anul viitor

Impozitul pe cifra de afaceri şi reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA ar putea avea anul viitor un impact asupra inflaţiei de 1 – 2 puncte procentuale, afirma recent și Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

„Sunt pentru cotă unică aplicabilă tuturor şi nediscriminatoriu. O facilitate se aplică, dar se poate aplica pe termen limitat, îşi face efectul acea facilitate, apoi o reducem, o scoatem. Tot în acest sens de, să zicem echitate fiscală, este şi un studiu făcut anul trecut de către Consiliul Fiscal care chiar spunea că dacă am scoate aceste facilităţi ar veni la bugetul de stat undeva la 2% din PIB venituri suplimentar. N-am fi avut aceste probleme anul acesta, dacă am fi aplicat acele măsuri propuse de acel studiu. Referitor punctual la taxarea care se întâmplă acum, practic s-au pus impozite suplimentare pe companii.

Adrian Codirlasu: Un impozit pe cifra de afaceri, e de fapt un TVA pe steroizi

Deci practic Guvernul vrea mai mulţi bani şi ia acei bani de la consumator, de la populaţie prin mâna companiilor. În sensul că un impozit pe cifra de afaceri am putea spune e un TVA. TVA-ul e un impozit pe cifra de afaceri. De asemenea, un impozit pe cifra de afaceri, e de fapt un TVA pe steroizi. În ce sens? Cu cât lanţul de de aprovizionare e mai mare, se adaugă câte 1% pe fiecare punct şi ajunge un preţ final la consumator cu mai mult de 1%.

Din această cauză eu văd un impact pe inflaţie anul viitor, poate undeva între 1 şi 1,5, 2 puncte procentuale, care va veni atât din acest impozit pe cifra de afaceri, cât şi cumva din reducerea anumitor facilităţi cu privire la plata de TVA”, a subliniat Adrian Codirlaşu.

De asemenea, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România a susţinut că este posibil să mai avem asemenea episoade de reducere a facilităţile fiscale şi anul viitor.

Dan Barna: „Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă”

După publicarea formei finale a pachetului de măsuri fiscale, în Parlament au avut loc proteste.

„Deciziile de astăzi vor mări fiecare preț din această țară. Toate taxele și impozitele puse pe agenții economici, pe sistemul financiar, toate acestea se vor duce către cetățeni. Nu cred că-și imaginează cineva că prețurile vor rămâne la fel. Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă”, a spus Vicepreședintele USR Dan Barna.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: inflatie, comisioane, impozit, buget, Adrian Codirlasu, accize, Marcel Ciolacu, banci, Radu Burnete, TVA, taxa banci, dobanzi, impozit pe cifra de afaceri, economie
Gabriela Dinu 26/09/2023
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article UniCredit Bank susține evenimentul cultural major al deceniului de la București. Efectul Picasso în cifre
Next Article BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi 2024

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?