Mai multi antreprenori romani au participat la o serie de intalniri cu directori din Volksbank pentru a discuta despre situatia economica si despre posibile solutii de repornire a creditarii. Volksbank a lansat proiectul „Romania pe profit“ prin care incearca sa ajute economia si antreprenorul roman.
„Poate este adevarat ca in criza bancile s-au indepartat de clienti. Dar acum ne-am schimbat. Acum venim noi catre voi. Incercam sa va intelegem businessul si sa va oferim solutii de finantare adaptate cand aveti nevoie de ele. Credem ca este un moment prielnic pentru reluarea investitiilor, si costul finantarilor scade, noi suntem dispusi sa ne asumam riscul, dar si voi trebuie sa riscati“, le-a spus antreprenorilor romani Bogdan Neacsu, vicepresedinte pe partea de corporate al Volksbank.
„Noi avem acum foarte multe lichiditati, ca de altfel toate bancile. Daca nu le folosim, daca nu dam credite, banii pleaca inapoi“, a adaugat el.
Ce ii sfatuiesc specialistii Volksbank pe antrepenorii romani
„Ceea ce va spunem noi este ca inainte sa accesati proiectele europene, veniti la noi sa discutam cat de bancabile sunt proiectele, ca sa nu ne trezim cu situatiile actuale in care proiectele sunt depuse, dar nu pot fi finantate de banci pentru ca nu sunt viabile“, atentioneaza Romulus Andrei, directorul diviziei finantari structurate din Volksbank.
Ce proiecte indraznete, care ajuta viitorul antreprenor, a finantat banca
„Sunt antreprenori care ar vrea sa investeasca in scoli profesionale sau in cercetare-dezvoltare cu aplicabilitate in economie, dar astfel de proiecte sunt greu finantabile de banci. Sa stiti ca am finantat astfel de proiecte, dar care aveau si o componenta din partea fondurilor europene“, a fost raspunsul celor de la Volksbank.
Finantarea, mare problema
Problema in Romania este ca finantarea economiei se face in proportie de 90% prin credite bancare, ceea ce a creat un dezechilibru atunci cand a venit criza. „Inainte sa veniti la banca, uitati-va si la alte surse de finantare, adica la fonduri de garantare, la fonduri europene, la posibilitatea emiterii de obligatiuni, la equity (vanzarea unei participatii in companie) si dupa aceea luati in considerare un credit“, afirma specialistii din domeniu.
E un moment bun pentru investitii
„Noi credem ca economia isi revine, situatia macro este stabila intr-un mod in care poate nu ne-am fi asteptat avand in vedere ce se intampla in Ucraina, si credem ca aceasta stabilitate a cursului, a inflatiei si a scaderii dobanzilor nu este un «accident»“, a mentionat Romulus Andrei. „Trebuie sa aveti mai mult curaj. Credem ca este un moment bun pentru investitii.“