O noua balbaiala invadeaza piata financiar-bancara: o Ordonanta de Urgenta a UE deschide comerciantilor romani posibilitatea de a suprataxa platile cu cardul, actiune pana acum interzisa prin lege, inca din 2009.
„De curand a intrat in vigoare OUG 34/2014 care transpune Directiva 2011/83/EU privind drepturile consumatorilor. Aceasta contine un articol care ar putea produce consecinte negative pentru consumatorii romani, obligandu-i sa suporte comisioane la platile cu cardul, in conditiile in care in prezent perceperea unor astfel de comisioane este interzisa. in Romania OUG 113/2009 prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plati spune foarte clar: «Beneficiarul unei plati nu poate sa ceara un pret mai mare in functie de instrumentul cu care se face plata». Aceasta inseamna ca niciun comerciant din Romania nu poate sa ceara o taxa cand spui ca platesti cu cardul. Dar am avut multe situatii, mai ales in mediul online, cand se spune de exemplu «daca vrei sa platesti cu cardul ai o taxa de rezervare», tot de felul de subterfugii. Atat timp cat aceasta taxa de rezervare se aplica si cand platesti in numerar sau din cont, nu este discriminare, dar in momentul in care o anumita taxa se aplica numai cand platesti cu cardul, aceea este ilegala conform legislatiei din Romania”, explica, pentru Economica.net, Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.
In opinia directorului Visa, prevederile directivei preluate si in legislatia locala nu se adresau Romaniei, tara in care este interzisa suptrataxarea la plata cu cardul, ci doar tarilor europene cu unde aceste operatiuni sunt comisionate.
„Ce sa inteleg? Pe de o parte spui ca un comerciant nu are voie sa suprataxeze platile cu cardul, dupa care spui ca nu are voie sa taxeze mai mult decat costurile. Eu, ca si comerciant, as putea sa ma prevalez de ultima lege si sa zic «pe mine ma costa atat sa accept plata cu cardul, deci stimate detinator de card, platesti pretul plus costurile mele»”, sustine Catalin Cretu pentru Economica.net.