În vreme ce investitorii așteaptă cu nerăbdare ca oficialii Rezervei Federale să anunțe reducerea dobânzilor, atât de necesară pentru piața de capital, privirile sunt îndreptate în special asupra președintelui Fed, presat de Donald Trump să aștepte rezultatul alegerilor din SUA pentru decizie, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
Din martie 2022 până în iulie 2023, Rezerva Federală a majorat rata dobânzii de referință din SUA de 11 ori până la un maxim al ultimelor două decenii de 5,3%, pentru a combate inflația, care a atins un vârf de 9,1% acum doi ani.
Recent, membrii băncii centrale au trimis cele mai puternice semnale de până acum că se pregătesc să reducă ratele, ridicând perspectiva unei relaxări pentru debitorii americani, care se află sub presiunea dobânzilor ridicate.
În cadrul unui discurs în fața Congresului american, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală se confruntă cu o piață a locurilor de muncă care se răcește, precum și cu prețuri ridicate persistente. Acest comentariu a reprezentat o schimbare de retorică față de lupta hotărâtă a Fed împotriva inflației din ultimii doi ani, care sugerează că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor.
Powell consideră că Fed a făcut „progrese considerabile” către obiectivul de a învinge cea mai gravă creștere a inflației din ultimele patru decenii. Inflația a scăzut considerabil în ultimii doi ani, însă rămâne peste ținta de 2% a băncii centrale.
Powell a precizat că „inflația ridicată nu este singurul risc cu care ne confruntăm”. Reducerea ratelor dobânzilor „prea târziu sau prea puțin ar putea slăbi în mod nejustificat activitatea economică și ocuparea forței de muncă”.
Totuși, Powell nu a „îndeplinit” cea mai mare dorință a investitorilor de pe Wall Street: o indicație clară cu privire la momentul în care Fed ar putea livra prima reducere a ratei.
Conform instrumentului CME FedWatch, probabilitatea unei reduceri a dobânzii la întâlnirea din septembrie a crescut la 91,7%. Catalizatorul schimbării șanselor a fost actualizarea indicelui prețurilor de consum pentru luna iunie, care a arătat o scădere de 0,1% față de luna anterioară. Aceasta a plasat rata anuală a inflației la 3%, cea mai scăzută din ultimii trei ani. Șansele ca ratele să fie reduse în septembrie erau de aproximativ 70% în urmă cu o lună, punctează Radu Puiu.
Având în vedere recenta serie de date privind îmbunătățirea inflației, în timp ce piața muncii a dat semne de încetinire, o parte dintre participanții de pe Wall Street au cerut Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor înainte ca impactul acestora asupra economiei SUA să afecteze prea mult acest segment al forței de muncă.
La rândul ei, Citi a citat noi semne de încetinire a economiei în opinia sa potrivit căreia Fed va reduce ratele cu 25 de puncte de bază de opt ori, începând din septembrie și până în iulie 2025. În acest scenariu, rata de referință va scădea cu 200 de puncte de bază, adică de la 5,25% – 5,5% în prezent la 3,25% – 3,5%, unde se așteaptă să rămână pentru restul anului 2025.
Angajările și salariile din SUA au scăzut în iunie, în timp ce rata șomajului a crescut la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2021, consolidând perspectivele potrivit cărora Rezerva Federală va începe să reducă ratele dobânzilor în lunile următoare.
Stresul în economie, observat la clienții cu venituri scăzute
În același timp, băncile americane au avertizat că mulți dintre clienții cu venituri reduse dau semne de stres financiar după o perioadă lungă de prețuri ridicate. Creșterea nivelului de stres în economie este observată în special prin 4 semnale:
● Cererile depuse pentru faliment au crescut cu 28% anul acesta până în aprilie, potrivit datelor Institutului American pentru Falimente. Cererile depuse de întreprinderile mici au crescut cu 40%
● Creșterea salariilor încetinește, conform celui mai recent raport privind locurile de muncă al Biroului de Statistică a Muncii.
● Vânzările de locuințe au stagnat sau au scăzut tot anul, deoarece ratele ipotecare nu au reușit să scadă definitiv sub 7%. Vânzările de locuințe au scăzut în lunile martie, aprilie, mai și iunie ale acestui an.
● Consumatorii nu mai cumpără la fel de multe produse ale marilor lanțuri de fast-food. Acest lucru a forțat McDonalds, Wendy’s și alte lanțuri de restaurante din industrie să promoveze oferte accesibile.
Un alt element interesant a fost interesul în creștere al investitorilor străini pentru obligațiuni din Asia. Astfel, străinii au fost investitori neți în titluri de stat asiatice pentru a doua lună consecutiv în iunie, susținuți de așteptările unei reduceri a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, arată analistul XTB România.
Aceștia au achiziționat obligațiuni în valoare netă de 3,05 miliarde de dolari în Indonezia, India, Malaezia, Coreea de Sud și Thailanda luna trecută, după achiziții nete în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de dolari în luna precedentă, conform datelor furnizate de autoritățile de reglementare și asociațiile pieței obligațiunilor.
Reducerea ratelor în USD cu rate mai stabile în Asia va normaliza parțial ratele și diferențialele de randament, făcând obligațiunile guvernamentale asiatice în monedă locală mai atractive.
Alegerile prezidențiale din SUA, definitorii pentru decizia Fed
Totuși, nu trebuie să ignorăm alegerile prezidențiale din 5 noiembrie și faptul că sunt programate două reuniuni ale Fed înainte de această dată, explică Radu Puiu.
Orice mișcare de reducere a ratelor înainte de 5 noiembrie ar fi o percepție proastă”, i-a spus senatorul Kevin Cramer, republican din Dakota de Nord, lui Powell, în remarci care au continuat la audierea din fața Congresului.
Acesta a fost unul dintre numeroasele momente ale audierii care, în mod explicit sau nu, au fost încadrate de votul prezidențial, de sensibilitatea politică a viitoarelor decizii ale Fed și de sugestiile unor apropiați ai fostului președinte Donald Trump, potrivit cărora Fed ar trebui să fie supusă unei supravegheri politice mai stricte (ceea ce contravine normelor larg acceptate).
De altfel, Donald Trump l-a avertizat pe Jay Powell să nu reducă ratele dobânzilor din SUA înainte de votul prezidențial din noiembrie. Totuși, Trump a declarat că, dacă va fi ales, îl va lăsa pe președintele Rezervei Federale să își încheie mandatul dacă „face ceea ce trebuie”. Candidatul republican Trump a recunoscut, într-un interviu acordat Bloomberg News, că banca centrală „poate” va reduce ratele dobânzilor înainte de alegerile din 5 noiembrie, dar a adăugat că „este ceva ce ei știu că nu ar trebui să facă”.
În acest context, președintele Powell pare a se afla între ciocan și nicovală. Având în vedere cele mai recente evoluții în lupta pentru Biroul Oval, care îi oferă o probabilitate tot mai ridicată de victorie lui Donald Trump, Powell va avea o decizie dificilă de adoptat, arată analistul financiar din cadrul XTB România.
Va urma acesta direcția pe care a prezentat-o în ultima perioadă banca și va livra acea reducere de dobândă mult așteptată de piețe? Sau va fi influențat de presiunile „potențialului” viitor președinte al SUA, Donald Trump, și va aștepta rezultatul alegerilor pentru a-și asigura postul?
Material de opinie realizat de Radu Puiu, analist financiar XTB România.