Se apropie momentul in care bancile ar trebui sa „curete” contractele de clauzele abuzive, acolo unde este cazul. Insa, cu cat se apropie termenul – 1 iulie, cu atat cresc pierderile pe care le estimeaza. Un studiu recent al BNR arata ca bancile ar pierde 1,1 miliarde de euro (5 mld lei) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive.
E acea situatie in care un proces va deveni precedent si banca va trebui sa elimine din toate contractele respectiva clauza, considerata de instanta abuziva. Era o prevedere care trebuia sa intre in vigoare la inceputul anului, dar s-a amanat sase luni.
Studiul are la baza o simulare BNR, dar se bazeaza pe datele transmise de banci. BNR a luat in calcul toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate.
Bancile, cu ajutirul BNR, sustin ca procesele colective impotriva lor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar trebui sa aiba cale de atac la inalta Curte de Justitie si Casatie, ca o exceptie de la lege, pentru ca deciziile in astfel de spete privesc o masa larga de populatie si ar trebui judecate de o instanta superioara.
Masura ar putea aduce la inalta Curte de Casatie si Justitie mii de procese intre populatie si alte servicii oferite populatiei – electricitate, telefonie, sau apa si canalizare.