Circa 16.500 de persoane aveau la sfarsitul anului trecut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulata de 16,2 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor, citate de ZF. Depozitele bancare sunt garantate in cazul falimentului institutiei de credit doar in limita a 100.000 de euro, riscul pentru sumele care depasec acest plafon fiind asumat integral de catre client.
Populatia are in total economii de 124 miliarde de lei (28 mld. euro) la banci, incluzand si depozitele tinute la sucursalele locale ale bancilor din strainătate si care sunt garantate de schemele specifice din tarile de origine ale acestor banci. Sumele pastrate in conturi la sucursalele bancilor din strainatate echivalau cu 2 mld. euro la sfarsitul lunii decembrie.
Numarul deponentilor care au in cont sume de peste 100.000 de euro a crescut cu 30% in ultimii doi ani, dar volumul total al depozitelor a scazut cu echivalentul a 200 mil. euro, astfel ca valoarea medie a unui depozit s-a redus de la peste 300.000 de euro la circa 225.000 de euro.
Aceasta inseamna ca o parte din clienti si-au impartit economiile in depozite mai mici pentru a intra sub schema de garantare, in timp ce altii au ales plasamente mai profitabile.
Persoanele cu averi lichide de peste 200.000 de euro sunt incluse in segmentul clientelei de private banking, unde concurenta s-a intensificat in ultimii ani pe fondul incercarilor bancherilor de a gasi noi surse de venit.
Unele date neoficiale arata ca exista clienti care detin chiar si 5 mil. euro in depozite bancare.