Marja de profit a bancilor – adica diferenta dintre dobanzile oferite la depozite si cele cerute pentru credite – este, in Romania, cea mai mare din regiune. Bancherii din Romania motiveaza, de regula, dobanzile mari la credite prin costurile mari ale finantarii: pentru ca inflatia in Romania este ridicata, atunci acestia trebuie sa ofere dobanzi ridicate la depozite, drept urmare dobanzile la credite trebuie sa fie si ele mai ridicate. Mai mult, costul riscului trebuie acoperit de catre banci de undeva. Logica bancherilor este, in mare masura, valabila. Doar ca marja de castig a bancilor din Romania din diferentialul de dobanda este cu mult mai mare decat cea a bancilor din tarile din regiune, arata o analiza a economica.net.
Datele aferente lunii decembrie 2012 arata ca bancile au platit o dobanda de 5,3% pentru depozitele noi in lei si au incasat o dobanda de 10,5% pentru creditele noi. Diferenta (spread) de dobanda, care reprezinta castigul bancii, este de 5,1 puncte procentuale. Spre comparatie, in Polonia, marja de castig a bancilor la creditele noi in zloti era de 3,8 pp peste dobanda la depozitele noi si de 3,7 pp pentru cele in sold.
Firmele, pe langa faptul ca au tot mai greu acces la finantare, sunt incarcate si ele de o presiune in crestere pe dobanzi. Bancile extrag un castig de 4,6 pp pentru creditele noi fata de depozitele firmelor si de 5,2% pentru cele in sold, dublu fata de alte tari din regiune.
Doar bancile din Bulgaria au marje mari de castig, comparabile cu cele din Romania in relatia cu firmele: 5 pp pentru creditele noi si 4,3 pp pentru cele in sold.
Paradoxul bancar romanesc: pierderi mari, marje de profit si mai mari
Cu toate marjele de castig ridicate si comisioanele crescute in ultima vreme, sistemul bancar din Romania a inregistrat o pierdere record anul trecut de 2,1 miliarde de lei.Rata creditelor neperformante a ajuns la 18,2% in luna noiembrie a anului trecut, de la 14,3% in decembrie 2011 si aproximativ 2% in 2008. Cele mai mari banci din sistem inregistreaza credite neperformante de peste 20% din portofoliu.