Avocatul Gheorghe Piperea se asteapta ca textele contestate de banci sa intre in vigoare dupa 1 iulie 2013. „Avocatul clientilor nemultumiti” – asa cum este cunoscut – a vorbit despre procesele contra bancilor, despre clauzele abuzive si „trucurile” bancherilor, folosite pentru a acorda credite oricui si oricum.
Situatie dezastruoasa pentru banci!
Vorbind despre actualele procese, avocatul a afirmat intr-o emisiune TV ca „80% din procesele contra bancilor sunt castigate de clienti si doar 20% de banci, inclusiv la Inalta Curte”. Piperea considera ca daca noile legi ar intra in vigoare, ambele parti implicate ar avea de castigat.
„Situatia este dezastruoasa pentru ambele parti. Procesele se deruleaza la 41 de tribunale, asa impune legislatia – sa dai banca in judecata la sediul tau sau al bancii – imaginati-va ce inseamna asta, este vorba de un numar mare de procese. Daca ar intra in vigoare aceste legi, pe tipul de contract, pe care il foloseste banca (10-15) aprobate de BNR, o asociatie de protectia consumatorilor poate sa formuleze intr-o singura instanta eliminarea clauzelor, nu tinde spre despagubiri. Hotararea ar deveni putere de lege si va desfiinta toate clauzele abuzive din toate contractele, daca castiga clientii sau ANPC obliga banca sa desfinteze clauzele. Daca pierde ANPC, este aproape imposibil sa mai dai in judecata banca”.
Acesta se intreaba, aproape retoric: „E mai bine pentru banci sa ramana in situatia actuala in care sunt date in judecata la 41 de judecatorii sau sa fie o singura data intr-un singur loc cu cheltuieli mai mici si sa stie ce se intampla in viitor?”
Bancile, prin BNR, incearca sa stabileasca regulile, dupa ce jocul s-a incheiat!
Cam asa sunt privite noile incercari ale bancilor de a pune capat „revoltei” clientilor. Chiar daca „jocurile” au fost facute – pentru clienti, bancherii incearca sa ajunga in prelungiri. Acolo, spera ei, sa gasesca solutia. Nu una echitabila, ci favorabila doar lor. Intr-un parteneriat, ambele parti trebuie sa castige si trebuie sa imparta acelasi risc. Insa bancile castiga mereu si nu au riscuri mari.
Analistii si avocatii care au „privit” procesul de bancarizare al tarii, sunt mai duri. „Sistemul bancar a fost privilegiat, dupa ani 90 pana azi – sunt interese, o clasa politica care a privatizat banci in conditiii suspecte , o clasa santajabila, interesata de a face un pact cu sistemul bancar- de a sprijini aceste afaceri in Romania. Imprumutul cu FMI a plecat de la garatantarea sistemului bancar, imprumut pe care noi il suportam. Din cele 20 mld. euro, 9 mld. sunt la BNR pentru sustinerea bancilor”, afirma avocatul Aurelian Pavelescu, in cadrul aceleiasi emisiuni TV.
Acesta readuce aminte romanilor si mai ales bancilor, ca justitia a numit deja un co-vinovat – BNR (motivarea sentintei Tribunalului Bucuresti intr-un proces colectiv impotriva Volksbank – citeste aici)
„Contractele de adezatiune, au fost avizate de BNR care nu a vazut ca acestea il pun pe client intr-o situatie de ilegalitate. Populatia nu avea o cultura fiscala, a declarat Pavelescu.
La ce au recurs bancile pentru „expansiune si putere”, mici trucuri, ar spune unii, mari jocuri spun clientii, care in prezent se simt „pacaliti” pentru ca nu li s-a prezentat situatia in ansamblu.
BNR a fost de acord cu contractele impuse de banci, nu negociate. Ce prevedeau acestea? Printre altele, girai cu veniturile tale. Cand a venit criza, cei mai multi dintre clienti au ramas doar cu salariul, uneori si ala „ciuntit”.
Intre timp, consumatorul roman s-a mai educat. Oamenii au ajuns sa faca distinctie intre rating si scoring. Atunci insa, acestia au fost inselati. Cum? Rating – riscul pe care il prezinta un client pentru o banca – era luat in calcul pentru un singur an. „Costul pe primul an, asa calcula banca cand iti prezenta oferta. Desigur, in acest caz ai rating sigur, de peste 90% si arata care este nivelul de plata pe care il poti plati. Dupa 1 an, intervenea dobanda, si nivelul tau scadea la 40%, era o inseletorie pe fata” considera avocatul Piperea.
Oamenii nu se mai imprumuta la banci dintr-un singur motiv, iar avocatul il cunoaste, l-a gasit in ochii clientilor disperati. „Mania, nu doar lipsa de incredere in banci. Va trebui sa treaca mult timp ca oamenii sa se calmeze, nu sa uite”, conchide Gheorghe Piperea.