In episodul 3 al seriei dezvaluirilor „Secrete din interiorul bancilor”, Mihai povesteste ca ceea ce se intampla astazi pe piata bancara arata cu totul diferit de peisajul de dinainte de 2008. Pe atunci, din cauza flexibilitatii conditiilor de creditare, dar si a situatiei economice, oamenii ajunsesera sa solicite credite pentru vacante, repararatii in gospodarie, pentru diverse treburi casnice, fara sa fi avut neaparat nevoie de acele imprumuturi.
„Oamenii luau credite cu buletinul si adorau asta. Faceau credite doar sa-si satisfaca niste mofturi. Intrebau: cat am voie sa iau? 9.000 euro, asta e limita maxima? Atunci luam 9.000”, chiar daca „necesitatile” lor se ridicau undeva la 6.000 euro, povesteste Mihai, pentru Incont.ro
„In banci ti se impune sa aprobi dosare care nu sunt tocmai ok”, spune Mihai, intarind declaratiile si celorlalte doua surse, prezentate in episoadele anterioare. “Si povestea cu telefonul fix circula prin multe banci. Nu inteleg exact care este strategia, de ce pun asa mare accent pe asta, azi, cand toata lumea are mobil”, adauga el.
Care sunt insa joburile care prezinta neincredere pentru bancheri? In perioada 2009 – 2010 erau dezavantajati dealerii de automobile, angajatii din constructii, din vanzari, cei care lucrau in pielarii, croitorii sau agricultura – domenii afectate de criza. Erau fie extrem de verificati, fie refuzati din start la imprumuturi, povesteste sursa noastra.
In schimb, profesiile liberale sunt vanate de banci, adauga analistul financiar. Totodata, clientii sunt verificati daca au sau nu bani in cont. Cei care au si au mai avut credite, sunt considerati cei mai buni candidati. Clientii fara niciun fel de istoric bancar, care n-au credite la activ, au bani, dar lucreaza pentru firme cu probleme (de pilda, in insolventa), nu au sanse sa primeasca aprobarea dosarului.