In ultimele saptamani un subiect controversat mi-a atras atentia si anume discutia in jurul evenimentelor ce au avut loc pe piata monetara si valutara in octombrie 2008. tin sa marturisesc ca privesc subiectul cu detasare, nefiind implicat in nici un fel in activitatea financiar-bancara in acea perioada, fiind plecat la un master in strainatate.
Dar sa privim graficul EUR/RON de mai jos pentru perioada iulie 2007 pana in ianuarie 2009 pentru a-l „citi” impreuna si a vedea daca deslusim cateva elemente care ar putea clarifica discutia.
Dl. Lucian Croitoru, care este consilier al Guvernatorului BNR, in studiul sau dedicat evenimentelor din octombrie 2008, sustine cu argumente stiintifice faptul ca a avut loc un atac speculativ asupra activului numit leu, leul romanesc.
Graficul EUR/RON arata clar ca devalorizarea leului, si totodata cresterea volatilitatii, a inceput mult mai devreme in luna august 2008. In perioada critica, dupa parerea mea 26 septembrie – 10 octombrie 2008, devalorizarea leului s-a accentuat pe fondul caderii indicilor bursieri internationali (Dow Jones Industrial Average – Dow 30 cum mai este cunoscut, a pierdut in acele zile circa 30%, de la circa 11.100 puncte a scazut la un minim al acelor zile de circa 7.800 puncte).
Cu alte cuvinte a fost din nou panica pe pietele internationale de capital si in acest context leul romanesc nu avea cum sa reziste. Din acest punct de vedere, dl. Misu Negritoiu, Presedinte al ING Bank Romania, are dreptate cand spune ca ne aflam in mijlocul celei mai grave crize financiare.
„Notam ca dupa 10 octombrie 2008 pietele de actiuni s-au mai calmat, dar si-au continuat totusi caderea pana la mijlocul lui martie 2009.”
In acest context international dificil BNR s-a simtit probabil descoperita si a intervenit pe piata valutara in apararea leului, deci a vandut masiv euro in piata contra lei. Practic, dupa cum arata dl. Croitoru, vanzarile nete de valuta ale BNR au fost de 3,6 la suta din rezerva valutara. Pe grafic se observa o corectie a trendului crescator in perioada de dupa 10 octombrie pana la sfarsitul acelei luni.
Prin aceasta masura BNR a renuntat la euro din rezerva valutara, dar in acelasi timp dobanzile din piata monetara au ajuns la cifre cu mai multe zerouri, ca nu mai aveau loc bancile sa introduca cotatiile in pagina Reuters. In fata acestei realitati, BNR a preferat sa nu furnizeze lichiditati (lei) in piata monetara, dar a introdus o norma care limita indicii ROBOR la 18,25%, indiferent de conditiile din piata.
Graficul EUR/ RON arata clar ca devalorizarea leului a continuat si deci efectul interventiei BNR in piata valutara s-a dovedit a avea un efect de scurta durata. Si dupa sfarsitul lui octombrie 2008 pana spre sfarsitul lui ianuarie 2009 leul s-a devalorizat, cu volatilitatea cursului crescand abrupt la sfarsitul lui decembrie 2008 si inceputul lui ianuarie 2009. Totusi nimeni nu a mai intervenit cu atata forta in piata valutara pentru a determina corectii de scurta durata ale trendului cursului valutar si nici indicii ROBOR nu au mai cunoscut cresteri asa importante ca in octombrie 2008.
Trendul crescator al EUR/ RON s-a corectat el insusi ceva mai tarziu, spre sfarsitul lui martie 2009, odata cu atingerea minimelor pe indicii bursieri americani.
Articol scris de:
Dan Turmacu
Strategist Sef de Piata
RoLearning Financial Markets