Leul a pierdut in ultima luna aproape 5% fata de euro, dublu si chiar triplu fata de alte monede din regiune. Zlotul polonez a pierdut 2,7 procente in fata monedei unice europene, in timp ce forintul s-a depreciat cu circa 1,5%. Motivul acestui curs, spun economistii contactati de Gandul.info, este decizia strainilor de a vinde obligatiunile romanesti, stat emergent care prezinta mai multe riscuri decat cele din Europa Occidentala, spre exemplu. Mai exact, investitorii vand obligatiunile in lei si cumpara valuta pentru a iesi din Romania ceea ce pune presiune pe curs.
Actual nivel al cursului de schimb nu face dreptate economiei romanesti, sustine Adrian Mitroi, profesor de economie si investitii. Florian Libocor, economist-sef BRD, este de parere ca fundamentele economie actuale justifica un curs de 4,35 lei/euro, iar Rozalia Pal, economist-sef Garanti Bank, sustine ca Romania isi poate reduce vulnerabilitatea fata de fluxurile externe doar daca va atrage investitii pe termen lung cu ajutorul unei cresteri economice sustenabile.
„In ultimele doua saptamani s-a observat o reevaluare a riscului la nivel global, ca urmare a schimbarilor asteptate de politica monetara din SUA in viitorul apropiat. Oferirea de dobanzi mai mari la aceste instrumente cu grad de risc mai scazut poate atrage investitii de portofoliu din alte domenii mai riscante. tarile emergente sunt considerate ca avand un risc mai ridicat decat cele dezvoltate si astfel si instrumentele lor sunt afectate negativ la astfel de repozitionari. in consecinta, modificarea cursului din ultima perioada poate fi explicata prin miscari de investitii pe termen scurt, ca urmare a iesirilor de capital”, a explicat pentru gandul Rozalia Pal.
Florian Libocor este de parere ca in ciuda presiunilor recente pe curs, lucrurile se vor indrepta.
„Credem ca situatia se va schimba. Totusi, instrumentele romanesti ofera randamente bune, iar, in ansamblu, potentialul de crestere si profitabilitate al economiei romanesti este unul consistent”, a declarat economistul-sef BRD pentru Gandul.