EximBank Romania detine o pozitie privilegiata in raport cu mediul de afaceri din Romania si cu principalele institutii financiare chineze, lucru care ii permite sa sustina atat demersurile firmelor locale pentru a-si asigura o prezenta consistenta pe piata chineza, cat si stimularea investitiilor companiilor chineze in Romania, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank, in cadrul Forumului Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est, care s-a desfasurat la Bucuresti.
”In contextul in care exportatorii romanii doresc sa diversifice destinatiile de export, piata chineza reprezinta o alternativa, oferind oportunitati extraordinare. Lucrurile au evoluat in directia buna – in ultimii ani, exporturile Romaniei catre China s-au dublat, dar deficitul comercial ramane urias. Suntem convinsi ca avand suportul EximBank, firmele romanesti pot reduce din acest deficit si, de asemenea, credem ca paleta produselor ce pot fi livrate pe piata chineza ar putea excede aria celor agroalimentare, mergand catre zonele de nisa cum ar fi inalta tehnologie si software”, a mai spus presedintele EximBank Romania.
El a subliniat ca garantiile pe care statul roman le pune la dispozitia companiilor prin intermediul EximBank reprezinta o resursa extraordinara pe care companiile locale ar trebui sa o exploateze mai mult pentru a-si extinde prezenta pe piete netraditionale.
”Consideram ca este important ca oamenii de afaceri sa retina ca, prin EximBank, statul roman ofera instrumente pentru a sustine atat internationalizarea companiilor romanesti, dar si participarea lor la proiecte punctuale din afara tarii”, a accentuat Traian Halalai.
In ceea ce priveste cooperarea cu institutiile financiare chineze, EximBank Romania si-a aratat intreaga disponibilitate pentru implicarea in proiecte care sa contribuie la stimularea investitiilor companiilor chineze in Romania, mai ales in contextul programului financiar sustinut de autoritatile chineze pentru intarirea cooperarii cu statele din Europa Centrala si de Est, ce beneficiaza de o alocatie financiara de 10 miliarde USD.
”Cooperarea dintre institutiile financiare din Romania si China reprezinta un pas de importanta majora in dezvoltarea relatiilor economice bilaterale si, in acest context, analizam impreuna cu toate partile guvernamentale implicate posibilitatea incheierii unui Acord de Cooperare Financiara cu China Exim Bank. Suntem deschisi sa trecem pe acest nou nivel de cooperare mai ales ca ambele institutii dispun de o gama diversificata de produse si servicii specifice de sustinere a exportului si investitiilor in strainatate, deplin armonizate cu bunele practici si reglementarile internationale”, a mai spus Halalai.
El a mentionat ca intensificarea schimburilor comerciale dintre Romania si China din ultimii ani a determinat in mod firesc si formalizarea relatiilor de cooperare intre principalele institutii financiare cu capital de stat din cele doua tari, al caror mandat consta in sustinerea tranzactiilor internationale si a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor nationale.
Un prim pas l-a constituit semnarea in anul 2004 a unui acord-cadru de cooperare intre Banca de Export-Import a Romaniei, EximBank Romania, si Banca de Export-Import a Chinei, China Exim Bank. Odata cu semnarea acestui document, s-a deschis un canal transparent de comunicare in favoarea companiilor romanesti si chineze care doresc sa initieze relatii de afaceri si sa le deruleze in conditii de siguranta si predictibilitate.
De asemenea, pentru sustinerea cu succes a tranzactiilor bilaterale, in acelasi an 2004, EximBank Romania a stabilit un parteneriat cadru si cu Agentia de Asigurare a Exportului din China, China Export and Credit Insurance Corporation Sinosure, institutie similara in domeniul asigurarii creditelor de export si a investitiilor in strainatate.
Extinderea mandatului EximBank Romania si in sfera sustinerii proiectelor prioritare ale economiei romanesti, indeosebi a proiectelor prioritare din infrastructura, energie, dezvoltare regionala, a condus la semnarea in 2007 a Acordului-cadru de cooperare intre EximBank Romania si China Development Bank. Acesta a reprezentat un pas important pentru identificarea de solutii financiare complexe, adaptate specificului acestor proiecte derulate de regula in parteneriat public-privat.