Sistemul bancar din Romania are nevoie de capital nou, dar nu exista resurse din cauza ratei mari a creditelor neperformante, considera Josh Silver, director in cadrul Deutsche Bank Londra si expert in tranzactii cu credite neperformante, prezent la ZF Bankers Summit ’14.
„Din perspectiva mea este nevoie de capital nou in sistemul bancar local. Daca ne uitam la volumul creditelor neperformante este evident ca nu exista resurse pentru acestea”, a declarat Silver, adaugand faptul ca acum sunt scoase la vanzare credite neperformante de 1 mld. euro, dar in urmatorul an se pot face tranzactii de 3 mld. euro pe aceasta piata.
Bancherii sustin ca exista discutii in cadrul unor banci pentru a infiinta un fond al creditelor neperformante.
Presedintele bancherilor, Radu Ghetea, despre importanta curatarii bilanturilor
“Trebuie sa privim spre viitor, curatarea bilanturilor e un lucru necesar, poti sa imbunatatesti indicatorii de prudentialitate si poti sa te lansezi in creditare mai bine. Deci nu pot sa spun ca exista un entuziasm ca trebuie sa facem acest lucru, dar in opinia mea ca presedinte de banca (al CEC Bank – n.r.) cred ca este un lucru necesar, trebuie sa-l facem”, a spus Ghetea.
Dupa ce vor curata sistemul de creditele in pierdere, bancile vor putea sa reporneasca creditarea
Tomáš Spurný, CEO al Bancii Comerciale Romane, a declarat ca bancile poarta discutii pentru infiintarea unui fond mutual in care bancile sa puna creditele neperformante, devenite o problema grava pentru industrie. Conform sefului BCR, este vorba despre o initiativa complet privata.
Rezultatele curatarii sistemului bancar de credite neperformante se vor vedea in 2015-2016, considera Tomas Spurny, CEO al BCR, prezent la ZF Bankers Summit ’14.
„Trebuie facuta curatenie in sistem, dar intrebarea este daca vom face acest lucru dintr-odata sau in timp. Banca Nationala vrea ca acest lucru sa se intâmple acum pentru ca vrea sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii. Solutia pentru creditele neperformante este una simpla: recunosti acum pierderi nerealizate sau in viitor pierderi realizate. (...) Cred ca in urmatorul an vom continua sa ne mutam dinspre finantare externa catre depozite locale“,
a declarat in cadrul conferintei Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR.
BCR a sustinut economia neconditionat si a avut probleme din aceasta cauza, de aceea pe viitor va credita doar economia sanatoasa, a mai punctat Tomas Spurny.
“BCR a avut probleme dupa criza pentru ca am sustinut economia neconditionat. Trebuie sa nu mai facem aceleasi greseli. Sa creditam doar economia sanatoasa”, a declarat Spurny, care estimeaza ca finantarea acordata companiilor va scadea.
Volksbank are planuri mari
Pregatim banca pentru vanzare, dar vrem sa lasam un model sustenabil de business, iar dupa vanzarea portofoliului de credite neperformante Volksbank va ramane cu o rata a neperformantelor de circa 8%, a spus Benoit Catel, CEO al Volksbank Romania, prezent la ZF Bankers Summit ’14.
“Strategia este si de crestere si de pregatire pentru vanzare. Vrem sa construim un model sustenabil de crestere”, a spus Catel.