Secretul bancar este pe punctul de a deveni istorie. Potrivit Adrianei Stoian, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Transfer Pricing Services, spune ca, in curand, autoritatile fiscale vor avea acces la informatiile privind conturile bancare pe care un contribuabil le detine in afara tarii, scrie hotnews.ro.
Peste 65 de state, inclusiv Romania, s-au angajat, pana acum, sa sustina schimbul reciproc de informatii colectate de la institutiile financiare privind conturile detinute de persoane fizice si juridice. Numarul statelor semnatare se asteapta sa creasca substantial pana in octombrie, cand, la Berlin, va avea loc Forumul Global al Transparentei si Schimbului de Informatii, cu peste 120 de jurisdictii participante.
„Cu aceasta, dispare practic notiunea de secret bancar in fata Fiscului. Dar nu mai era niciun secret pentru nimeni ca se va ajunge in acest punct, in conditiile in care, pe toate planurile, sunt „vanate” tranzactiile transfrontaliere. Autoritatile fiscale devin tot mai suspicioase fata de aceste tranzactii, considerandu-le un potential mijloc de evaziune fiscala, dar si de evitare a platii taxelor (in engleza – tax avoidance)”, arata Adriana Stoian, director in cadrul firmei de consultanta fiscala Transfer Pricing Services.
Consultantul aminteste, in context, ca in acesta perioada se implineste un an de cand OECD a lansat si planul de masuri impotriva „eroziunii fiscale si mutarii profiturilor” (planul BEPS), un plan concret care rescrie comportamentul fiscal al grupurilor multinationale.
„Este semnalul ca de acum contribuabilul, fie ca este persoana fizica, fie companie sau fundatie, trebuie sa fie pregatit sa-si explice fluxurile financiare si in ce masura acestea sunt in acord cu taxele platite. Pe de alta parte, in mod justificat, guvernele vor fi contranse de acum sa ofere rezultate concrete si incasari mai mari din acesta lupta declarata impotriva evaziunii fiscale”, conchide Adriana Stoian.