Nivelurile scazute ale inflatiei si dobanzii de politica monetara reprezinta un semn de stagnare economica, potrivit analistului Aurelian Dochia. „Am ajuns la niveluri ale inflatiei si ale dobanzii de politica monetara pe care nu le-am avut niciodata in ultimii 20 de ani. Aceste niveluri fac parte dintr-un proces de stagnare. Daca vor ramane asa pe termen lung, nu vom avea semne de revenire”, afirma Aurelian Dochia, citat de Ziarul Bursa.
Domnia sa mentioneaza ca inflatia este atat de scazuta intrucat cererea este foarte mica si, astfel, se creeaza un cerc vicios.
„Referitor la dobanda, ca si in cazul preturilor, care scad cand nu este cerere, si aceasta se diminueaza cand nu sunt solicitari in piata, iar acest lucru inseamna, din nou, o stagnare”.
Potrivit domnului Dochia, aceasta situatie nu este numai la noi, ci si la nivel international, „fapt ce produce ingrijorare”.
Radu Craciun, economist sef al BCR, este de parere ca nivelul dobanzii de politica monetara nu se mai justifica pentru inflatia „deja destul de redusa”.
Potrivit domniei sale, aprecierea leului, care a avut loc in ultima perioada, reprezinta unul dintre motivele care au condus la scaderea inflatiei, avand o influenta negativa asupra competitivitatii.