Consiliul Concurentei vrea transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene privind accesul la conturile bancare, prin care institutiile de credit sunt obligate sa ofere o varianta simplificata de cont curent, la preturi foarte mici, pentru a fi accesibil intregii populatii.
„As vrea sa obtin (aprobarea Guvernului – n.r.) sa transpunem noua directiva europeana privind accesul la conturi (bancare – n.r.), care obliga bancile sa ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adica o varianta simplificata la cont, la preturi foarte mici, ca sa fie accesibil intregii populatii. Totodata, actul normativ obliga statul membru sa se asigure ca exista un site de comparatii al comisioanelor bancare. As vrea sa reusim s-o transpunem cat mai repede in legislatia interna”, a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la conferinta MEDIAFAX Talks about Competition.
El a aratat ca Romania are una dintre cele mai reduse rate de penetrare a produselor bancare din Europa, cu un procent foarte mare al populatiei care nu foloseste servicii bancare, neavand nici macar conturi curente.
„Exista un efort la nivelul Uniunii Europene sa facilitam accesul tuturor cetatenilor UE la produse bancare. Cred ca, in perspectiva, este un lucru bun pentru economia Romaniei pe ansamblu pentru ca e important sa folosim mai putin tranzactiile cash, care faciliteaza evaziunea fiscala, sunt scumpe, creeaza si riscul infractiunilor si cred ca va fi bine si pentru banci”, a spus Chiritoiu.
Presedintele CC a punctat ca bancile nu sunt „entuziasmate”, acestea considerand reglementarile suplimentare ca o ingreunare a activitatii, fie ca legislatia este nationala sau dictata de la Bruxelles, prin directive europene.
„Cred ca asta e o viziune pe termen foarte scurt pentru ca, pana la urma, daca au mai multi clienti, la un moment dat va fi profitabil pentru ele”, apreciaza Chiritoiu.
El a adaugat ca vrea sa aiba discutii in perioada urmatoare cu bancile si cu „relgementatorul” pentru a gasi o modalitate de a adopta mai repede aceasta directiva in Romania.
Totodata, el apreciaza ca site-ul de comparare a comisioanelor bancare trebuie sa fie unul independent, care sa asigure credibilitatea informatiilor prezentate.