Veste proasta pentru romanii care au credite in franci elvetieni. Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca a abandonat pragul de curs valutar de 1,2 franci elvetieni pentru un euro, pe care il introdusese in anul 2011, in apararea exportatorilor elvetieni. In urma acestui anunt, francul elvetian s-a apreciat brusc in fata euro, cursul euro – franc ajungand de la 1,2 la sub 1. Cotatiile sunt insa in evolutie şi, momentan, cursul a trecut de 1.
Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%, informeaza Mediafax.
Pe piata interbancara, francul elvetian s-a apropiat de 5 lei. Cursul de schimb al BNR este de 4,3287 lei pentru un franc elvetian.
150.000 de romani au credite in franci elvetieni, majoritatea credite ipotecare, pe 30 de ani
„Va aparea un adevarat val de disperare, pentru ca deja la cursul de 3,7, afisat ieri, oamenii acestia erau la capatul rezervei de oxigen. Acum – la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.
„Cea mai mare temere – si ma astept sa se intample chestiunea asta – este ca vor ajunge in imposibilitate de plata zeci de mii de persoane si se va pune problema unor executari silite, cu evacuari, cu trimiteri in strada ale unor intregi familii”, a adaugat avocatul Gheorghe Piperea.
Aprecierea brusca a francului elvetian in raport cu moneda nationala, care s-a produs joi, are un impact redus asupra Romaniei, pentru ca numai 5% din populatia imprumutata are credite in franci elvetieni, a declarat la Digi24 consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta a declarat ca acesta situatie este „ocazionala”, de moment si ca piata isi va reveni. Mereu avem parte de o reactie emotionala, dupa un anunt important si apoi o reactie rationala, explica reprezentantul BNR.
Adrian Vasilescu a reamintit romanilor ca recomandarea BNR a fost mereu sa se imprumute in moneda in care isi primesc veniturile/ salariul.
Fluctuatiile francului pe parcursul zilei de joi au fost mari. De la 3,5 lei la BRD la 6,5 lei la Bancpost.