Privind prin prisma asigurarilor in general si a celor de sanatate in mod particular, Romania este o tara a paradoxurilor. Toti spunem ca sanatatea este „bunul” nostru cel mai de pret, insa, atunci cand vine vorba despre protejarea acesteia, romanul nu este dispus sa scoata din buzunar suma aferenta unei polite de sanatate, nici daca aceasta este una mai mult decat acceptabila in raport cu costurile ocazionate de afectarea sanatatii, a explicat Iulia Ebneter, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare, pentru publicatia online www.Bankingnews.ro.
Atunci cand ne imbolnavim, grija costurilor ar trebui sa fie ultimul lucru la care ne gandim, iar focusul sa fie in totalitate pe gasirea celui mai bun medic, care sa ne recomande cel mai performant tratament.
„Cu totii stim care sunt conditiile din sistemul de sanatate public. Desi este gratuit pentru cei care isi platesc contributia la asigurarea sociala de sanatate, fiecare dintre noi e nevoit sa accepte conditiile precare din spitalele de stat, sa vina cu medicamentele de acasa sau sa achite „plati informale”. Deci, vorbim despre o gratuitate relativa in sistemul de stat, fara a avea garantia unor servicii adecvate si calitative. Astfel, romanul care se imbolnaveste ajunge sa se intrebe disperat <<unde si cu ce ma tratez?>>”, reliefeaza Iulia Ebneter.
La fel ca celelalte tipuri de asigurari, si cea de sanatate este o promisiunea a asiguratorului care, in momentul producerii anumitor evenimente, numite tehnic riscuri, ii plateste asiguratului suma asigurata mentionata in polita (contractul de asigurare). Iar in cazul unei asigurari de sanatate, riscurile sunt legate de afectarea starii de sanatate a persoanei asigurate, ca urmare a unor accidente sau imbolnaviri.
„Asigurarea de sanatate este unul dintre cele mai flexibile tipuri de asigurare fiind construita modular, pe pachete, astfel ca exista solutii de asigurare „croite” pentru orice buzunar. Putem pleca de la produse simple cu prime de asigurare de 50 de lei pe luna, pana la prime lunare de 500 de lei, pentru produse cu acoperiri complexe si multiple”, a mai explicat directorul executiv al Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.
Produsele de asigurare de sanatate sunt foarte variate, de la cele cu acoperire restransa similara unui abonament medical la o clinica privata si care acopera un set minim de consultatii, analize si investigatii, pana la politele care acopera si spitalizarile, inteventiile chirurgicale in general, sau cele complexe, precum transplantul, tratamentele oncologice si, nu in ultimul rand, nasterea si toate investigatiile necesare pentru supravegherea sarcinii.
„Exista polite de sanatate care acopera chiar si cheltuieli stomatologice, care sunt mai degraba o certitudine decat un risc. Totodata, exista si produse de asigurare de sanatate care ofera accesul la prestatori de servicii medicale oriunde in lume.”, exemplifica specialistul in asigurari de la Raiffeisen Broker de Asigurare – Reasigurare.
Iulia Ebneter atrage atentia si asupra unui alt aspect ingrijorator: romanii nu sunt dispusi sa scoata din buzunar nicio suma pentru a achizitiona o asigurare privata de sanatate si a beneficia astfel de protectie financiara, in caz de accident sau imbolnavire.
„Putem lesne observa cum toata lumea achizitoneaza un smartphone, o tableta sau poate chiar o masina care implica cheltuieli mult prea mari in raport cu veniturile lunare. Din pacate, romanul nu pune pe primul plan sanatatea si protejarea acesteia astfel ca, nu investeste nici macar o suma minima intr-o asigurare privata, care i-ar aduce atat confortul psihologic, cat si cel financiar in caz de accident sau imbolnavire. Este o chestiune care tine de educatie si informare astfel incat fiecare dintre noi sa inteleaga beneficiile unui astfel de produs si ca exista polite pe care si le poate permite oricine – desigur, aici nu vorbim despre cazurile sociale.”, adauga Iulia Ebneter.
Totodata, putini romani stiu ca procesul de asigurare a sanatatii in sistem privat este foarte simplu, iar cu ajutorul unui consultant poti gasi exact solutia de asigurare de care ai nevoie.
Dupa ce, impreuna cu un consultant de asigurari alegi pachetul de servicii pe care ti-l permiti, completezi un formular cu privire la starea ta de sanatate, la istoricul tau medical, care intr-adevar poate fi destul de detaliat si, in functie de care, asiguratorul iti va spune ca anumite boli pre-existente pot fi acoperite sau nu.
„Nu de putine ori veneau la noi oameni deja bolnavi, care doreau sa se asigure pentru a-si acoperi astfel costurile cu tratamentele, insa acest lucru nu este posibil. Asigurarea se incheie pentru un risc si nu pentru o certitudine, cum este boala deja existenta, iar asiguratorul nu poate fi pacalit.”, explica Iulia Ebneter.
Ceea ce este bine ca fiecare dintre noi sa inteleaga este faptul ca doar noi suntem responsabili pentru noi insine si pentru starea noastra de sanatate, pentru pastrarea si, dupa caz, ameliorarea ei. Intocmai cum ne asiguram masina sau locuinta inainte ca ceva nedorit sa le afecteze, este bine sa procedam la fel si cu sanatatea noastra si sa ne asiguram, inainte ca aceasta sa fie afectata.
„Noi suntem cei care trebuie sa luam masurile necesare de precautie si preventie, iar asigurarea privata de sanatate este cea mai buna metoda de protectie financiara. In plus, avantajul este ca putem gasi, cu ajutorul unui consultant, exact asigurarea de care avem nevoie si pe care ne-o putem permite. Fie ca vorbim despre inaintarea in varsta, poluare sau ritmul de viata mult prea alert si stresant, fiecare dintre noi va avea mai devreme sau mai tarziu probleme de sanatate. De ce sa ne mai ingrijoram in astfel de momente si in ceea ce priveste costurile cu tratamentele si analizele, cand o asigurare privata de sanatate ne poate aduce confortul psihic necesar de care avem nevoie pentru a ne insanatosi cat mai repede!”, conchide Iulia Ebneter.