ANPC va participa ca observator la negocierile colective pe care clientii cu credite in franci elvetieni vor sa le demareze impreuna cu bancile, in grupuri de peste 50 persoane, reprezentati de Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF).
„Vom participa cu specialistii nostri, vom fi acolo ca observatori sa vedem ce propuneri le fac bancile clientilor la negocieri. Dar trebuie sa tinem cont ca totusi contractele de credit difera de la caz la caz”, a declarat presedintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul „Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, organizat impreuna cu Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania.
Bancile nu au confirmat aceste intalniri
AURSF va reprezenta clientii cu credite in franci la negocierile cu bancile, care ar urma sa aiba loc in luna aprilie, dupa ce institutiile de credit vor fi invitate la aceste discutii. Totodata, vor fi invitati ca observatori reprezentanti ai ANPC, ai Bancii Nationale a Romaniei, precum si Avocatul Poporului.
Negocierea va fi condusa de o echipa de experti din domeniile financiar-bancar, juridic si al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar.
„Nu am reusit pana acum solutionari de grup, doar ce am avut sesizari la ANPC si am putut sa aducem la aceeasi masa consumatori si operatori financiar-bancari”, a spus presedintele ANPC.
„Trebuie sa gasim o intelegere din partea operatorilor financiar-bancari care trebuie sa vina cu solutii. Ori scad dobanda, ori se face conversia in lei si se reduce rata, pentru ca trebuie sa inteleaga si ei ca, in momentul de fata credibilitatea sistemului bancar este scazuta, iar apoi ce se intampla, devin agentie imobiliara? Pentru ca vor ramane cu apartamente, case, imobile si atunci ei ar trebui sa vina cu tot felul de politici, sa se deschida catre consumator pentru a putea ca acesta sa-si plateasca rata in continuare”, a precizat Dunca.
Ce propune ANPC pentru clientii cu credite in franci
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor apreciaza ca, in cazul conversiei creditelor din franci elvetieni in lei, bancile ar trebui sa aplice un discount la soldul acestora de minim 20%-25% pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienti.