ARB estimeaza ca impactul aplicarii Legii insolventei persoanelor fizice in Romania se ridica la circa 3,5 miliarde de lei, luand in calcul faptul ca o parte dintre clientii buni platnici ar putea decide sa nu mai plateasca, asteptand „beneficiile” insolventei, dar si costurile de logistica ale bancilor cu implementarea unei astfel de legi, potrivit presedintelui executiv al Asociatiei, Florin Danescu.
„Pe o abordare europeana, pe calculul pe care l-am facut asupra insolventelor persoanelor fizice la nivel european, a reiesit o suma de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Europenii au in aceasta legislatie si filtre prin care limiteaza eventualele excese in folosirea acestei legi. Pun si responsabilitati pentru cei care beneficiaza de actul de insolventa, ai obligatii, dar si limitari in viitor. In unele tari 5 ani, in altele 10, nu mai poti sa iei un credit daca ai trecut printr-un proces de insolventa. Legislatia europeana ii are in vedere numai pe cei de buna credinta, care au ajuns in situatia nefericita a insolventei”, a declarat, joi, Florin Danescu, citat de Agerpres.
Oficialul ARB a atras atentia asupra faptului ca „mirajul” acestei legi ar putea determina anumiti clienti, care pana acum au fost buni platnici, sa nu mai plateasca, in asteptarea unei reduceri a sarcinii fiscale.
„Normal ca in calculul unui studiu de impact reies anumite migrari si din partea clientilor care nu au intarzieri la plata, dar care pot avea intarzieri la plata in eventualitatea unei insolvente. Si pentru ca insolventa persoanelor fizice, intr-o buna masura, este perceputa si ca o relaxare si o usurare si o posibila reducere a debitelor catre banci”, a subliniat Florin Danescu.
El a mai spus ca, din experienta altor tari, reiese ca insolventa aduce mai multe dezavantaje decat avantaje.
„Aceasta masura a insolventei persoanelor fizice, ca in orice tara, este un instrument acut pentru persoanele fizice. Tot bugetul tau este controlat si hotarat de altcineva. Simplul fapt ca vrei sa mergi la un teatru va fi decis de administratorul judiciar, pentru ca nu va fi considerata o cheltuiala de baza pentru familie. Ori, aceasta perceptie creata in timp — ca insolventa va fi o usurare eventual a sarcinii financiare a individului — va duce la migrari din portofoliul celor care platesc catre cei care nu mai platesc, asteptand iminenta insolventa a persoanelor fizice”, a explicat acesta.
ARB a solicitat ca termenul de aplicare a legii sa intre in vigoare dupa 6 luni.