Raiffeisen Bank International – RBI – ar putea garanta unele imprumuturi in franci elvetieni la subsidiara sa din Polonia pentru a sprijini vanzarea acestei afaceri, a anuntat directorul general al RBI, Karl Sevelda, intr-un interviu acordat publicatiei austriece ‘Der Standard’, transmite Reuters.
Seful grupului bancar austriac a reafirmat ca in Polonia creditele denominate in franci au fost acordate aproape in intregime unor clienti buni-platnici, astfel incat este putin probabila neachitarea acestor imprumuturi, potrivit Agerpres.
‘Vom discuta aceasta problema si cu institutia care va achizitiona Raiffeisen Polbank. intrebarea este daca riscurile vor fi transferate in intregime’, a declarat Karl Sevelda pentru ‘Der Standard’.
Intrebat daca acest lucru inseamna ca RBI si-ar putea asuma garantii, seful bancii austriece a raspuns: ‘Aceasta este una dintre cele cateva optiuni’.
Decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, ceea ce a provocat dificultati pentru cele aproximativ 550.000 de familii din Polonia care au credite in franci. Majoritatea imprumuturilor au fost contractate inainte de criza financiara, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul.
RBI vinde Polbank in cadrului programului sau de restructurare, dar autoritatile de reglementare din Polonia au insistat ca, in primul rand, trebuie listata subsidiara poloneza.
Sevelda a minimalizat dificultatile cu care se confrunta bancile regionale care detin Raiffeisen Zentralbank, banca mama a RBI, dupa ce grupul austriac nu a platit dividende pentru 2014 – cand s-au inregistrat pierderi de 493 milioane de euro – primele din istoria bancii.
‘Dependenta lor de dividende a fost supraestimata, ele au suficienta libertate de actiune in evaluarea participatiilor lor in RZB’, a explicat Karl Sevelda, dezmintind zvonurile ca aceste banci regionale ar putea fuziona.
In ianuarie, al doilea mare creditor din Europa emergenta anunta vanzarea subsidiarelor din Polonia si Slovenia si reducerea operatiunilor internationale. Aceste masuri au ca obiectiv obtinerea unui indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 12% pana in 2017, de la 10% la sfarsitul lui 2014.
RBI va reduce sau va renunta la operatiunile mai mici din Asia si SUA, isi va reduce semnificativ expunerea la Ucraina si Rusia si va vinde banca sa online din Slovacia, Zuno. Banca austriaca spera ca prin aceste masuri vor fi reduse activele riscante cu 16 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2017.