Avocatul Gheorghe Piperea, presedintele Asociatiei Parakletos, a declarat pe pagina personala de Facebook ca Banca Transilvania le-a prezentat oferta de solutionare a problemei creditelor in franci. Avocatul miilor de clienti nemultumiti, apreciaza oferta venita de la Banca Transilvania si recunoaste „oferta bunului simt”.
Gheorghe Piperea face prima declaratie pozitiva la adresa unei banci
Mai mult, avocatul „pluseaza” si declara ca „este o baza buna de start al negocierilor” anuntand ca oficialii Bancii Transilvania au acceptat sa negocieze cu domnia sa. Intelegem din declaratiile avocatului Piperea ca asociatia Parakletos va negocia cu Banca Transilvania anumite aspecte legate de clientii cu credite in franci pe care ii reprezinta.
Iata anuntul postat de avocatul Piperea:
„Cei de la Banca Transilvania ne-au prezentat si noua oferta de solutionare a problemei creditelor in franci elvetieni pe care ei o mostenesc de la Volksbank.
In primul rind, comisionul de risc/administrare din toate contractele (si nu numai din cele care sunt indexate in franci elvetieni) va fi eliminat. Acesta era deja un cistig cert pentru cei pe care i-am reprezentat (aceia care au inceput procesul inca din 2010 au si primit inapoi sumele platitie – nedatorat – cu acest titlu). Dar devine un cistig si pentru ceilalti. Am inteles de la unii cititori ai acestei pagini ca, incepind de saptamia trecuta, Volksbank chiar nu mai incaseaza comisionul de risc/administrare. Daca e asa, aceasta este o victorie a bunului simt, pentru care oamenii pe care i-am reprezentat si care si-au asumat primii riscul unui proces de lunga durata cu Volksbank merita felicitati. Dupa ultimele evolutii de la CJUE relative la acest cost abuziv al creditului, era si timpul ca acest comision sa intre in istorie.
Sa retinem, in al doilea rind, ca acest cost reprezinta cam 25-35% din totalul costurilor lunare ale imprumutatilor. Nu uitati ca acest comision era calculat ca procent (de la 0,15 la 0,24%) aplicabil lunar la soldul creditului, ceea ce ducea catre procente anuale de 2-3%, traduse in costuri suplimentare fata de dobinda „redusa” afisata de Volksbank pentru a atrage clienti. In urmarea scoaterii acestui cost din contract, sumele de plata se vor reduce in aceeasi proportie (25-35%). Acesti bani se vor duce in consum, ceea ce va genera tva (sper ca aude asta si guvernul).
In plus, sumele incasate pina acum cu acest titlu se vor restitui/compensa cu plati viitoare.
In afara de aceasta eliminare a comisionului din costuri, pentru cei cu credite in franci elvetieni se va face conversia in lei/euro, la cursul chf/leu din decembrie 2014 (3,7 lei pentru un chf), la suma in lei/euro rezultata urmind a se aplica un discount de 22,5%. Adaugind reducerea de costuri rezultata din eliminarea comisionului, precum si suma de restituit, cu titlu de plata nedatorata, rezulta ca, pe ansamblu, „discountul” sare binisor de 40%. De aici rezulta ca, indirect, se ajunge la ceea ce am solicitat noi inca din octombrie 2013 – o inghetare a cursului francului elvetian fata de leu (cred ca se ajunge undeva la 2,5 lei/chf).
Este o baza buna de start al negocierilor.
Este, in orice caz, o oferta mai buna decit cea vehiculata de Volksbank prin toamna, sub numele de cod „Iceberg”. Va rog sa observati ca in acea cvasi-oferta nu se spunea absolut nimic despre eliminarea din contract a comisionului (pe care si acum avocatii obscen de bine platiti ai Volksbank se chinuie sa il „scoata” legal; eu inca mai mai lupt cu ei in instante, in dosarele PNC 4 – 7…).
In plus – si acest lucru este esential – cei de la Banca Transilvania au acceptat sa negocieze cu mine ca reprezentant al clientilor. Niciodata acest lucru nu s-a intimplat pina acum – nici Volksbank, nici BCR, nici Reifeissen, nici ceilalti piriti nu au vrut nici macar sa auda de o negociere in care eu sa fiu implicat.
Oricum, pina nu vedem noi proiectele de acte aditionale, trancatii si novatii, cei pe care ii reprezintem noi trebuie sa se abtina de la a semna orice, chiar si in aceste conditii teoretic bune, pentru ca se pot „intimpla” surprize.
Cei care nu au „mers” cu noi pe aceasta cale trebuie, de asemenea, sa fie atenti. Sa aiba niste avocati sau alti specialisti alaturi cind vor semna contractele. Timpul e scurt – 15 zile de la primirea ofertei”, explica avocatul Piperea pe pagina sa de Facebook.
Gabriela DINU